Schimbarea la Fata – Manastirea Turnu 2011

Schimbarea la fata - manastirea turnu 2011 1    La poalele muntelui Cozia, nu departe de apele Oltului, se înalţă silueta zveltă a mânăstirii de călugări Turnu, situată la 600 m de staţia de cale ferată cu acelaşi nume. La poalele culmii Turneanu din masivul Cozia, de-a lungul timpului, au fost multe sihăstrii, chilii săpate în stâncă, dintre care unele se mai păstrează şi astăzi, informeaza pentru Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe, contributor Arhidiacon Ioan Liviu Găman, corespondent in zona.

Schimbarea la fata - manastirea turnu 2011 2

    Biserica veche ce se află imediat la intrare, a fost ridicată în anul 1676, pe locul alteia din lemn, ctitoria fostului episcop de Râmnic, Varlaam, mitropolitul Ţării Româneşti, stins din viaţă în anul 1702. Aşezământul a fost o copie a mânăstirii Cozia – Veche, fiind refăcut de Gherasim Timuş (1894-1911), însă biserica veche a fost mistuită de flăcări în 1932, scăpând din calea incendiului doar casă lui Gherasim Timuş şi chiliile din vale.

Schimbarea la fata - manastirea turnu 2011 3

   Întregul ansamblu a fost refăcut în anul 1933. Această bisericuţă, mai mică are hramul ”Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”. În jurul ei se păstrează numeroase chilii săpate în piatră, iar în incintă se află două peşteri unde pustnicii se izolau de lume.

   Biserica nouă, numită şi Biserica cea mare, a fost ridicată între anii 1897-1901, de însuşi Gherasim Timuş, având hramul ”Schimbarea la Faţă”. Aceasta are forma pătrată, etajată, cu două niveluri, parter şi etaj, la fiecare nivel fiind o biserică în care se ţine

Map picture

slujba separat, de alt preot. Are o cupolă centrală, cu acces pe scările exterioare construite recent pe faţada de sud, dinspre lacul din apropiere.

   Între anii 1935-1938, au fost construite chilii cu etaj şi întregul ansamblu a fost renovat. Până în anul 1939, aici a funcţionat o şcoală de cântăreţi bisericeşti. Vieţuitorii de aici duc o viaţa austeră, neconsumându-se carne.

Schimbarea la fata - manastirea turnu 2011 4

   În apropierea acestui vechi aşezământ monastic se păstrează şi astăzi unele vestigii istorice renumite cum ar fi: castrul roman ”Arutela”, stânca de piatră numită ”Masa lui Traian” şi băile termale de la Bivolari – pe malul stâng al Oltului.

   In data de 6 august 2011, în ziua praznicului „Schimbării la Faţă a Domnului”, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de peste 20 de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Turnu, din staţiunea Călimăneşti, care şi-a serbat unul din hramuri.

Schimbarea la fata - manastirea turnu 2011 5

Sărbătoarea a început cu slujba Privegherii, în seara zilei de 5 august, iar astăzi a continuat cu Acatistul „Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, Taina Sfântului Maslu şi cu Sfânta Liturghie.

Schimbarea la fata - manastirea turnu 2011 6

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, a rostit un cuvânt de învăţătură în care a explicat pericopa evanghelică, subliniind însemnătatea praznicului „Schimbării la Faţă a Domnului” şi felul în care Dumnezeu şi-a arătat Slava Sa, atât în Vechiul Testament prin Prooroci, cât şi în Noul Testament prin Însuşi Fiul Său, Iisus Hristos.

Schimbarea la fata - manastirea turnu 2011 7

La eveniment a participat şi ÎPS Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, care la finalul Sfintei Liturghii a rostit un cuvânt de învăţătură, i-a binecuvântat pe credincioşi şi a citit rugăciunea de dezlegare de păcate pentru toţi pelerinii prezenţi.

Schimbarea la fata - manastirea turnu 2011 8

După slujbă a fost săvârşit un parastas pentru ctitorii, binefăcătorii şi ostenitorii acestui sfânt aşezământ.

Schimbarea la fata - manastirea turnu 2011 9

La acest eveniment au mai fost prezenţi, Părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului, părintele prof. univ. dr. Ştefan Resceanu de Facultatea de Teologie din Craiova, stareţi şi stareţe de la mănăstirile vâlcene, preoţi, monahi, monahii şi sute de credincioşi din eparhie şi din ţară.

– contributor Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.