Religiofobie – MANIPULARE, OBSCURANTÍSM, INTEGRÍSM, FUNDAMENTALÍSM (un articol inacceptabil al “Miscarii Europa si secularism”)

“Europa este aruncată încet, dar sigur, în obscurantismul religios. Uniunea Europeană, ea însăşi, este din ce în ce mai afectată de lobbyul religios…


Este încă prea devreme să se revină asupra reinstalării tribunalelor creştine şi musulmane, ale Inchiziţiei, dar există deja o voinţă comună atât conform Coranului cât şi Evangheliei…


Virusul fundamentalismului religios, virulent în Statele Unite, se întinde ca o pandemie Europeană în clasa politică şi în întreaga lume.


Acest lucru va facilita proliferarea instanţelor catolice, protestante, ortodoxe, evreieşti, hinduse, budiste, ale martorilor lui Iehova, mormonilor etc …


Cine se mai opune acestei nebunii religioase şi acestui fundamentalism religios, creştin şi musulman, care se extinde ca o pandemie?


A fost nevoie de 19 secole de luptă împotriva obscurantismului medieval, a despotismului şi a Monarhismului Catolic, în Europa, pentru respectarea democraţiei şi a drepturilor omului.”

Aţi înţeles, în sesenţă, religia fundamentalistă se întoarce în Europa, pentru a ne spori nenorocirile. Cel puţin aşa conchide acest articol, publicat de către Mişcarea Europa şi secularism. Obscurantismul – religia, cu alte cuvinte – revine, şi nimeni nu pare să i se opună.

Putem formula uşor mai multe critici. Dacă este legitim să criticăm abuzurile atunci, în cazul condamnării sistematice a credinţei, ca fiind „obscurantistă”, este în mod clar discriminare împotriva credincioşilor.

Mai mult decât atât, faptul că toate religiile sunt puse pe picior de egalitate, atunci când în cazul marii majorităţi a exemplelor citate, acestea se referă doar la unele dintre religii, nu este echitabil. Nu putem avea un discurs sincer în aceste condiţii, pentru că nu toate religiile au aceeaşi relaţie cu politica şi cu societatea.

Apoi, integrismul nu este foarte specific Statelor Unite, deşi există unii protestanţi fundamentalişti.

Fundamentalismul este deosebit de mare în ţări ca Arabia Saudită, a căror doctrină oficială este wahhabismul, care susţine, care pretinde că revine la originile Coranului printr-un integrism asumat.

NOTA LAMURITOARE:

OBSCURANTÍSM – Stare de înapoiere culturală; atitudine ostilă, refractară faţă de tot ce reprezintă progres

INTEGRÍSM – Atitudine a unor catolici care, pretinzând că menţin integritatea doctrinei, refuză a se adapta condiţiilor societăţii moderne

FUNDAMENTALÍSM – mişcare religioasă de origine protestantă care dezvoltă credinţa într-un singur sens al cărţii fundamentale a unei biserici, propovăduind intoleranţa faţă de alte credinţe.

(din raspunsul asociatiei crestinilor practicanti din Franta, Unitas, la adresa articolului “Miscarii Europa si secularism” – click aici:

– realizat de echipa crestinilor practicanti din Franta, Unitas / 2009)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.