Biblie veche, scrisă în limba vorbita de Domnul Iisus, găsită în Cipru

O Biblie veche, scrisă în siriacă: un dialect al “limbii materne a lui Iisus, a fost găsit în Cipru, la începutul acestei luni”.

Poliţiştii turci ciprioţi care au efectuat un raid în rândul contrabandiştilor suspectaţi de trafic cu antichităţi au găsit cateva Scripturi, în partea de nord a Turciei, o parte controlată din Cipru, potrivit Reuters. Poliţia a depus mărturie în faţa instanţei, care le consideră cele mai vechi texte sfinte, care ar putea avea 2000 de ani.

În fotografia oferită de către autorităţi, Biblia este înfăţişată cu un desen al unui copac şi opt linii de text siriac, în aur.

Bursierii sunt siguri că dacă manuscrisul este un original, ar fi o descoperire nepreţuită.

Unii experţi susţin însă că folosirea literelor de aur ar indica faptul că nu este veche chiar de 2000 de ani.

Un specialist în manuscrise de la Universitatea din Cambridge, JF Coakley, a sugerat că Biblia descoperită ar fi scrisă după secolul 15.

“Scrierea siriacă pare să fie una est-siriacă, având vocale cu puncte, pe care nu o conţin manuscrisele dinainte de secolul 15”, a spus Coakley, Reuters.

“Bazându-mă pe fotografie… dacă nu mă înşel, cel puţin unele cuvinte par a fi în limba modernă siriacă, o limbă care nu a fost scrisă până pe la mijlocul secolului 19”, a adăugat el.

Investigarea celor nouă persoane suspectate de contrabandă cu Biblii este încă în curs de desfăşurare. Ele au fost reţinute de poliţie şi interogate pentru aflarea mai multor persoane implicate în acest caz.

De asemenea, autorităţile au descoperit o statuie şi o sculptură în piatră a lui Iisus, considerată a fi de la o biserică din zona de nord a Ciprului.

Multe icoane, din mica insulă a Ciprului, care este împărţită în două cu Turcia – care ocupă partea de nord – au fost furate şi scoase la licitaţie în întreaga lume.

Mai mult de 15.000 de obiecte religioase, icoane portabile şi relicve au fost furate şi vândute, la unele case de licitaţie de prestigiu, cum ar fi Sotheby’s din New York, conform datelor existente în Republica Cipru.

Cipru este locul în care Apostolul Pavel a întreprins prima sa calatorie misionara, având deci un patrimoniu creştin de 2000 de ani. Insula deţine unele dintre cele mai bune colecţii de artă bizantină din lume.

Dar, după ce Turcia a invadat Cipru, în anii 1970, şi a luat controlul a unei a treia părţi, din nordul ţării, bisericile au început să fie arse şi distruse.

Mai multe cazuri de furturi religioase, icoane, din Cipru, au ajuns în faţa instanţelor SUA, sub acuzaţia de încercarea de a vinde în mod ilegal artefacte din cultura cipriotă. Instanţele SUA au ajutat la returnarea acestor piese, către Republica Cipru, dar zeci de mii de alte piese vechi s-au pierdut.

Statele Unite au recunoscut “că patrimoniul cultural din Cipru este pe cale de dispariţie şi, în 1999 şi 2003, Departamentul Trezoreriei SUA a emis de urgenţă restricţii privind importul obiectelor bizantine bisericeşti şi de ritual din Cipru.

Partea de sud a Republicii Cipru, este de peste 80% creştină. Deşi populaţia sa numara numai 800.000 de locuitori, Republica Cipru atrage peste 2 milioane de turisti pe an.

Ethan Cole
Christian Post Reporter

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.