Biserica Judith vs. Biserica Botezului lui Iisus Hristos. Conferinta de urgenta la Iordan

Patriarhul Hrisostomos al II-lea Conferinta Locul Botezului Iordan 2011 Un înalt funcţionar le-a cerut liderilor creştini, luni, 1 august 2011, să ajute în stabilirea dincolo de orice îndoială a faptului că Regatul găzduieşte locul sfânt în care a avut loc Botezul lui Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul.
"Cerem ca Fericirile Voastre să ne ajutati în evidenţierea faptelor istorice din Biblie, legate de sit-ului Botezului lui Iisus Hristos", le-a cerut ministrul Culturii, Jeryes Samawi, Patriarhilor ortodocşi, în cadrul unei conferinţe, conform editiei iordaniene a publicatiei Times.

Map picture

Parintele Nabil Haddad, preşedintele Centrului de Cercetare şi Coexistenţă Interreligioasă  Iordaniana, a afirmat că toţi liderii religioşi creştini respecta locul Botezului în Iordan, locul în care Hristos a fost botezat, afirmând autenticitatea acestuia şi respingând toate acuzaţiile israeliene de altă natură.
Sâmbătă, funcţionari superiori, senatori, deputaţi şi conducători ai Bisericii au denunţat o decizie israeliană de redenumire a Bisericii Judith, de pe partea West Bank a râului Iordan, în "Biserica Botezului".
Ei au subliniat faptul că săpăturile au demonstrat clar că partea estică a Iordanului este locul în care Iisus Hristos a fost botezat, cunoscut în întreaga lume drept "Locul Botezului" (sit-ul Botezului), contrar a ceea ce susţin israelienii, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Conferinţa de luni i-a adunat la un loc pe liderii Bisericilor Ortodoxe din Răsărit, invitaţi de către Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului, pentru a sublinia faptul că creştinii din Orient sunt parte integrantă a “ţesăturii societăţii de est”.
"Astăzi, ţesătura acestei societăţi armonioase este ameninţată de forţele întunericului", a declarat Patriarhul, la ceremonia de deschidere a conferinţei din data de 1 august.
"Dar, noi nu trebuie să ne temem”, a mai adăugat el, încurajându-i pe creştinii din Est, precum şi pe cei aflaţi în "mijlocul frământărilor din Orientul Mijlociu", să îşi continue viaţa în pace.

"Noi, creştinii-ortodocşi, suntem parte a Orientului Mijlociu. Hristos este din Răsărit iar Creştinismul nu a venit din Apus", a spus Patriarhul Ignatie al IV-lea al Antiohiei şi al Întregului Orient.
El a subliniat obligaţia ca adepţii tuturor religiilor să se respecte reciproc şi să convieţuiască în armonie.
"Nu ne iubim unii pe altii destul. Ne temem unii de alţii. Acesta este un test al Creştinismului nostru", a adăugat el, menţionând că "nu avem doi, trei sau patru creatori, ci suntem cu toţii creaţia unui singur Dumnezeu".

Patriarhul Chrysostomos al II-lea de Nova Justiniana şi Întreg Ciprul le-a cerut la rândul său creştinilor să treacă dincolo de retorică, la acţiuni care să insufle toleranţa interconfesională.
"Să nu ne iubim doar prin cuvânt sau limbă, ci prin faptă şi adevăr", a spus el, citându-l pe Sfântul Evanghelist Ioan.

Ministrul Turismului, Haifa Abu Ghazaleh, a subliniat că “mozaicul societăţii” de la Iordan îşi sărbătoreşte diversitatea şi are pretenţia unei toleranţe interconfesionale pe "locul în care Hristos a fost botezat".

Participanţii la conferinţa, care a durat două zile, au încercat să lanseze această iniţiativă in randul şefilor Bisericilor Ortodoxe din Est, care cuprind Patriarhia Alexandriei şi a Întregii Africi, Patriarhia Antiohiei şi a Întregului Răsărit, Patriarhia Ierusalimului şi Biserica Ciprului.

Iniţiativa afirmă necesitatea ca aceste Biserici să "crească împreună" şi să îi încurajeze pe creştini să rămână în ţara în care Iisus Hristos S-a născut.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.