Crestinii belgieni, divizati pe problema burqa

Athenagoras_Peckstadt Creştinii belgieni au păreri impartite vizavi de interzicerea burqa.

Organizaţii creştine din Belgia au reacţionat în mod diferit vizavi de modificarea codului penal din această ţară Europeană, a doua, după Franţa, care ar urma să interzică purtarea vălului islamic în spaţiile publice – burqa, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri ortodoxe, conform unor date oferite de corespondenti aflati in Varşovia, Polonia.

"Ne declarăm împotriva acestei hotărâri, din moment ce încalcă drepturile fundamentale ale omului", a declarat Kristine Jansone, secretar general al Consiliului Ecumenic European al Tineretului, cu sediul la Bruxelles.

Map picture

"Deşi nu pot vorbi în numele tuturor membrilor-grupului, cred că totuşi există un consens general în această privinţă, şi ar trebui ca toţi să se opună unei măsuri care împiedică în mod clar libera practicare a religiei".

 

   Cu toate acestea, un episcop ortodox sprijină restricţia: doctrina creştină consideră că "fiinţele umane sunt create cu chip", deci ar trebui să poată să se privescă unii pe ceilalţi, "să fie persoane complete".
   "Ca şi creştini-ortodocşi avem experienţă în a fi nevoiţi să respectăm regulile ţării în care trăim", a mai spus Episcopul Athenagoras Peckstadt, reprezentant al Patriarhiei Ecumenice Ortodoxe în Belgia.

   "Majoritatea celor care poartă burqa fac acest lucru deoarece sunt obligaţi şi nu fiindcă aşa doresc. Poate fi deci restricţionarea o încălcare a drepturilor omului"?

   Interdicţia a fost condamnata ca discriminatorie de către Organizaţia Internaţională a Imamilor, care a afirmat că nu este "numai dureros, ci şi dezonorant pentru comunitatea islamică din această ţară şi din afară", şi a avertizat că vor lua naştere astfel "şi mai multe tensiuni între Islam şi Occident".

   Între timp, Comisarul pentru drepturile Omului de pe lângă Consiliul Europei, Thomas Hammarberg, a deplâns interdicţia, ca fiind un simptom al "islamofobiei şi al prejudecăţilor anti-musulmane, care continuă să submineze toleranţa europeană".

   Interdicţii similare sunt luate în considerare în Austria, Danemarca şi Ţările de Jos, precum şi în Elveţia, acolo unde cetăţenii au votat în cadrul unui referendum, în noiembrie 2009, interzicerea construirii de minarete.
   "Bisericile creştine ar trebui să vină în apărarea drepturilor musulmanilor, ca mijloc de auto-protecţie", a declarat Jansone, care crede ca ar trebui facute eforturi mai mari, “pentru asigurarea unei infrastructuri relevante pentru musulmani, de integrare în societate".

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.