Mesajul Editurii Sf Mina, partea a treia:
Ce dezagreabilă dezinformare, ce răutăcioasă completare, la o lecţie cu titlul şi obiectivul educativ cât se poate de legitim „Să iubim animalele!”. Noi garantăm prin lipsa copiilor din spitale, că ei au înţeles corect mesajul/învăţătura lecţiei şi nu şi-au permis să-L perceapă pe Dumnezeu ca pe un pedepsitor, ci au înţeles logic şi simplu că Dumnezeu îi poate pedepsi pe cei răi cu animalele! Lecţia vrea să prevină, nu să sperie!În viziunea raportorilor şi a mass-media nu trebuie să apară teme biblice în cărţi:Facerea lumii, nu pentru că teoria creaţionistă este periculoasă… După domniile lor este mai demn şi mai de crezut să crezi că te tragi din maimuţă şi nu că eşti creat de Dumnezeu… Doar biologia este ştiinţă şi Biblia „culegere de poveşti şi mituri”! Se alterează raţionamentul copiilor! Atentăm la integritatea lor intelectuală şi afectivă!
De 2000 de ani acest popor creştin Îl recunoaşte pe Dumnezeu drept Creator, dar, eminenţele secolului XXI, trag de urechi că este jignitor azi, când „toate au un răspuns”, să mai crezi în „enormităţi” din acestea, susţinute de Biblie, de ora de religie!Prin urmare, în mod indirect, atacatorii religiei susţin schimbarea Bibliei… fără creaţie, fără Cain, că nu dă bine, e crimă şi în pacea de astăzi e nedrept să prezinţi cauzele unei crime, la fel de actuale de altfel şi azi, ca şi în timpurile biblice (mândria, invidia…), Noe, nu, că iar e pedeapsă, Fapte rele nu, că nu există, şi îi sperie pe copii… Ce ar fi putut să se scrie la tema Moise – drumul de la robie la libertate, decât să se povestească conţinutul din Sfânta Scriptură al acestei teme. Faraonul egiptean nu a dat drumul evreilor din robie, decât după cea de-a zecea pedeapsă.
Avem impresia că autorii studiului nu vor se cunoască istoria adevărată a poporului evreu, istorie pe care copiii din Israel o studiază mult mai devreme, în cadrul mai multor ore de religie pe săptămână (religia în Israel, fiind de altfel unul dintre cele mai dificile obiecte de studiu). Interesant este că nimeni nu s-a declarat oripilat de faptul că încă de la grădiniţă copiilor li se citeşte povestea Capra cu trei iezi, acolo unde lupul taie capetele iezilor şi le pune rânjind la fereastră, după care unge pereţii cu sânge…Dar în concepţia raportorilor, autorii manualelor sunt nişte obsedaţi, frustraţi, care transmit trăirile lor elevilor şi …foarte mulţi elevi au ajuns în spitale din cauza orelor de religie!
Trecând în goană prin manuale, răsfoindu-le ca nişte analfabeţi, nu ştiu a citi titlul şi textul de câteva rânduri doar, care lămuresc imaginile, învăţătura lecţiei şi solicitările formulate pentru fixarea mesajelor… Din aceste motive, la care se adaugă o campanie bine regizată de atac la nivelul disciplinei, şi prin disciplină, direct la Biserică şi credinţă! Se generalizează aspecte negative singulare!
Citat: „Se poate observa de la bun început că argumentul principal pentru introducerea religiei in şcoli este exterior sistemului de învăţământ, fiind promovat în primul rând ca un interes al cultelor de a corecta o lacună din societate…” (Liga Pro Europa) Întrebare/nedumerire : Ce înseamnă interes exterior? Cel interior cum trebuie să fie? Şi dacă este promovată dorinţa de a corecta o lacună din societate, unde este partea rea?Citat: „…Elevii aparţinând cultelor minoritare au devenit fie „auditoriu captiv” la orele de religie ortodoxă, fie au fost expediaţi, în numele unei „flexibilităţi” greşit înţelese, la orele de religie organizate de cultele lor la lăcaşurile de cult respective, fără a beneficia de sprijin de stat, ceea ce pune respectivele culte intr-o situaţie de evidentă inferioritate…”. (Liga Pro Europa)
Răspuns: Dacă ni se vor aduce exemple concrete grave, elevi şi părinţi care reclamă aceste aspecte, vom crede, până atunci nu! Atâta timp cât există înfiinţate colegii grecocatolice, unitariene, reformate… nu vedem unde este discriminarea… Că mai sunt aspecte perfectibile până când vom putea spune că ultimul elev neortodox din România are dreptul la a studia religia proprie cu un profesor care vine special pentru el în şcoală, aspect care se întâmplă în democraţiile apusene… e drept, dar că s-au făcut mulţi paşi spre rezolvarea problemelor… nu se poate contesta. Numai că, din exces de zel sau din teamă, minoritarii, vor întotdeauna mai multe drepturi decât majoritarii! Şi, culmea, că de multe ori le şi obţin!
Citat: „…Fenomenul discriminării este larg răspândit şi dovedeşte cât de pripită a fost decizia dea introduce studierea religiei, pe baze confesionale, în învăţământul public din România. Decizia a fost pur politică, nesocotind interesul superior al copilului şi datoria sigura egalitatea de şanse şi în acest domeniu….” (Liga Pro Europa) Întrebare/ nedumerire: Oare ce să înţelegem din această frază? Autorii au spus că nu se opun studierii religiei, dar afirmă că decizia de a introduce religia a fost pripită, şi politică. Am dori elucidată „taina” sintagmei „interesul superior al copilului”… Dar interesul inferior care este? Dacă este…Citat: „Întrebarea fundamentală, la care încercăm să dăm răspuns în cadrul prezentului studiu este dacă şi în ce măsură predarea religiei în şcolile publice, aşa cum se petrece astăzi în sistemul de învăţământ din România, serveşte interesul public şi promovarea idealului educaţional al României europene, dacă serveşte, înainte de orice, interesul superior al copilului?” (Liga Pro Europa) Nedumerire: nu ştim care este interesul … de care vorbiţi… nu l-aţi precizat bine!
Citat: „Adepţii şi susţinătorii actualului sistem, declară că studiul religiei în şcoli, chiar păstrându-şi caracterul confesional, este un important vehicul pentru educaţia in spiritul toleranţei, acceptării şi respectării pluralismului religios. Din chestionarele aplicate de Liga Pro Europa reiese într-adevăr că majoritatea covârşitoare (69,9%) a elevilor respondenţi dobândesc cunoştinţe despre religia lor şi despre religie în general în sistemul de învăţământ public.” (Liga Pro Europa)
Întrebare: dacă răspunsul este pozitiv, unde mai este problema? Rezultă inconsecvenţă şi contradicţie….Citat: „În fine, părinţi şi elevi deopotrivă s-au plâns despre conţinutul educaţieireligioase pe care au definit-o ca fiind in multe cazuri opusă spiritului ecumenic, bazată pe îndoctrinare şi catehizare, predând cunoştinţe modeste, adesea distorsionate, despre marile religii ale lumii sau religiile din România….” (Liga Pro Europa) Răspuns: Care părinţi sau elevi s-au plâns să nu facă religia? Aceştia nu reprezintă majoritateaÎn urma analizării textului incriminator al Ligii Pro Europa, s-ar mai putea formula şi următoarele observaţii, probleme, întrebări, răspunsuri:Cum ne puteţi explica afirmaţiile/sintagmele subliniate în textele Dv. de mai jos?
„…Proiectul s-a desfăşurat într-o atmosferă nefavorabilă, pe alocuri de-a dreptul ostilă. În ciuda acestui fapt, autorii îşi manifestă speranţa că acest studiu va fi o contribuţie echilibrată şi raţională…. …Scopul dezbaterii este de a îndemna, cu politeţe, dar ferm, statul să fie stat, iar cultele, culte… A amesteca statul în sacru şi religiile în universul profan nu poate să nu le ştirbească pe amândouă şi pe fiecare deopotrivă…”.„…Noile elite post-comuniste, cel mai adesea în criză de legitimitate, nu au ratat nici o ocazie pentru a-şi alia sau chiar subordona bisericile”…..
De ce revin, ca un leit motiv, problemele Bisericii Greco-Catolice din România? Exp.: „scoaterea în afara legii a Bisericii Greco-Catolice, confiscarea bunurilor sale, întemniţarea a numeroşi ierarhi greco-catolici,…”? „Oponentul principal a fost Biserica Română Unită cu Roma – Greco-Catolică…?” Cum se poate explica împletirea interesului dumneavoastră, pentru promovarea interesului superior al copilului, cu mereu-prezentul interes de a sublinia că BOR refuză să retrocedeze bunurile confiscate de statul comunist, Bisericii greco-catolice????
Cum vă explicaţi, că în ciuda aservirii Bisericii de către stat, „Dincolo de erorile sau trădările înalţilor ierarhi, Biserica a ajuns să devină şi să rămână, după 1989, entitatea cu cel mai înalt grad de încredere publică, sondajele plasând-o în mod constant la nivele de peste 80 % din încredere (1999-88%, 2000-85%, 2001 -89%)”? Singurul răspuns logic la această constatare a Domniilor voastre, ar fi că acest popor este cu totul neinformat şi prost deoarece acordă încredere la nesfârşit „duşmanului trădător şi corupt”, care este în opinia Dumneavoastră Biserica Ortodoxă.De ce consideraţi că „…sistemului public de învăţământ este acaparat de cătrecultele religioase, în cazul nostru, preponderent de către Biserica Ortodoxă Română”? (Nu uitaţi că religia se studiază o singură oră pe săptămână, printre multe alte discipline)Ca să puteţi să vă preocupaţi de interesul superior al copilului, ar trebui sa puteţirăspunde şi la întrebarea: Cum este posibil că în ciuda faptului că „…gradul dereligiozitate al românilor (cca. 40% frecventează biserica), nu atinge nici pe departe gradul de încredere în biserică, aceasta din urmă a influenţat şi influenţează totuşi decisiv toate pârghiile puterii. Nu există om politic român, partid sau instituţie publică care să nu cultive relaţii speciale cu BOR, dându-i acesteia puteri discreţionare şi oculte asupra vieţii publice.”
Nedumerire: Care sunt „puterile discreţionare şi oculte asupra vieţii publice” date de stat Bisericii??Puteţi argumenta, cu puterea Dumneavoastră de înţelegere, de ce, în ciuda tuturor aspectelor incriminatorii aduse în studiul domniilor voastre, la adresa Bisericii naţionale, BOR continuă să fie „cea mai puternică instituţie din România”??De ce credeţi că un popor care are analişti de talia Dumneavoastră mai are nevoie să ţină seamă şi de ce spun străinii despre noi:
„Critici severe la adresa limitării libertăţii religioase în România şi atitudinilor intolerante sprijinite de BOR împotriva altor culte sunt prezentate pe larg şi în rapoartele anuale ale Departamentului de Stat al SUA”
Alte întrebări :
– Care sunt aceste limitări ale libertăţii religioase „sprijinite de Biserică”?– Dumneavoastră îi reprezentaţi pe toţi membrii cultelor religioase din România,sunteţi purtătorii de cuvânt ai celor discriminaţi? Vă sugerăm să-i lăsaţi singuri sa se plângă de nedreptăţile prezentate de domniile voastre! Ar fi mai demn!– De ce nu se enumeră mai clar locurile şi modurile în care „….BOR favorizează în sânul său şi manifestă în acţiunile sale idei şi atitudini extremiste”?– Care sunt „…tendinţele şi practicile care merg în sens invers drepturilor copilului, lezând demnitatea, protecţia împotriva abuzurilor, nediscriminarea, libertatea de conştiinţă, inclusiv respectul pentru opţiunile acestora”, şi care să vă legitimeze pe Dumneavoastră în Promovarea interesului superior al copilului în educaţia religioasă, interes superior, pe care totuşi nu reuşiţi să-l definiţi în termeni clari, ocultând astfel, până la sfârşitul demersului Dumneavoastră, adevăratul scop pe care-l urmăriţi??__
Aceasta este ultima parte (cea de a III-a) a mesajului Editurii Sfantul Mina. Ea va fi urmata de pozitia noastra vis-a-vis de acesta reactie.KSLCatalin