publicat în: Arhivă

Sfintirea Bisericii Schimbarea la Fata si Sf. M. Mc. Mina a Manastirii Pietricica – Piatra Neamt

Biserica “Schimbarea la Fata” si “Sf. M. Mc. Mina” a Manastirii Pietricica din Piatra Neamt a fost sfintita in urma cu doua zile. La acest eveniment au participat sute de credinciosi care au trecut, asa cum este randuiala, prin sfantul altar.

©redactare Teo-CHristian pentru Lacasuri Ortodoxe®


inalt Preasfintitul Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a tarnosit duminica biserica Manastirii Pietricica din Piatra Neamt. Sarbatoarea s-a bucurat de prezenta a sute de pietreni si a altor credinciosi veniti din mai multe localitati ale Moldovei. Oamenii au urcat dealul fie pe jos, fie cu masina, pana la asezarea monahala ce strajuieste municipiul Piatra Neamt de peste zece ani. Slujba de sfintire a fost urmata de Sfanta Liturghie oficiata de inalt Preasfintitul Parinte Teofan. Din soborul de preoti au mai facut parte arhim. Luca Diaconu, exarh zona Neamt si pr. Dumitru Ailincai, protoiereul Protopopiatului Piatra Neamt. Dupa citirea Sfintei Evanghelii, Parintele Mitropolit Teofan a amintit care sunt sarbatorile sau sfintii pe care Biserica noastra ii praznuieste in prima zi a lunii august, evidentiind mesajul pe care textele evanghelice din Duminica a X-a dupa Rusalii il transmit credinciosilor. IPS Teofan a facut referire la purtarea crucii atat de catre vietuitorii din manastiri cat si de cei care si-au intemeiat o familie.

„imi doresc ca cei care sunt alaturi de noi sa simta un plus de curaj pe drumul crucii”

La finalul slujbei, protos. Neofit Amariei, staretul Manastirii Pietricica, a primit din partea Mitropolitului Moldovei si Bucovinei Crucea Moldava, iar persoanele care s-au evidentiat in sustinerea lucrarilor de constructie ale Bisericii „Schimbarea la Fata” si „Sf. M. Mc. Mina” au primit distinctii de vrednicie. Protos. Neofit Amariei a multumit inalt Preasfintitului Parinte Teofan pentru prezenta si multimii de credinciosi care s-au alaturat rugaciunilor inaltate la Tronul Preasfintei Treimi. „imi aduc aminte ca la intalnirea cu un parinte mitropolit din Grecia acesta a afirmat: «Manastirea, intr-o natiune, reprezinta plamanul, care asigura viata omului». Tinand cont de aceste cuvine mi-am inchinat si eu si imi inchin in continuare viata spre a indeplini acest deziderat. imi doresc ca cei care sunt alaturi de noi sa simta un plus de curaj pe drumul crucii, sa simta bucuria duhovniceasca pe care nu o gaseste in valtoarea acestei lumi, sa se bucure de pacea si linistea noastra duhovniceasca cu care suntem inzestrati”, a spus protos. Neofit Amariei. Constantin CIOFU – MITROPOLIA MOLDOVEI SI BUCOVINEI.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 29/2010