Duminica, 25 iulie 2010, cand Biserica Ortodoxa praznuieste Adormirea Sf. Ana, mama Maicii Domnului, Preasfintitul Parinte Nicodim, a savarsit Sfanta Liturghie la Manastirea Sf. Ana din Orsova, care si-a serbat hramul.
La Sfanta Liturghie au participat cateva sute de credinciosi. in timpul sfintei slujbe, la momentul potrivit, a fost hirotonit intru diacon pe seama parohiei Plopi, protoieria Strehaia, tanarul teolog Toma Alexandru Mihai.
©redactare Teo-CHristian – pentru Lacasuri Ortodoxe®
La finalul Sfintei Liturghii a fost savarsit un parastas de pomenire pentru ctitorii sfintei manastiri.
Sfantul locas a fost ctitorit de ziaristul interbelic Pamfil ?eicaru, care a luptat in zona Orsovei in calitate de tanar sublocotenent al Regimentului 17 Infanterie in primul Razboi Mondial. ?eicaru avea sa fie distins cu titlul de Cavaler al Ordinului "Mihai Viteazul" de catre regele Ferdinand I al Romaniei.
in toamna lui 1916, chiar pe "Dealul Mosului", ziaristul a fost ingropat, alaturi de camaradul sau de arme, Petre Gavanescu, de explozia unui obuz. Amandoi au scapat cu viata, iar ?eicaru s-a legat sa ridice in acest loc, atunci cand va avea posibilitati materiale, o manastire, in semn de multumire lui Dumnezeu, dar si "in memoria tuturor eroilor care au cazut pentru o Romanie Mare", dupa cum nota el insusi in actul de donatie a manastirii catre Mitropolia Olteniei, document notificat la München la 24 martie 1975.
Pamfil ?eicaru este si ctitorul Monumentului Eroilor de la Marasesti, precum si a doua alte monumente inchinate victimelor razboiului, in Franta si Ucraina.
Asezamantul monahal a fost construit intre 1936 si 1939, perioada in care ?eicaru era director al ziarului "Curentul" si deputat in Parlamentul Romaniei. In timpul comunistilor, chiliile au fost transformate in locuri de cazare. Abia la 2 decembrie 1990, Manastirea Sf. Ana a fost sfintita de PS Parinte Episcop Damaschin Severineanul, vicar al Mitropoliei Olteniei. Hramul manastirii se praznuieste la 25 iulie, ziua Adormirii Sfintei Ana.
autor: Dan Matei / Episcopia Severinului si Strehaiei
articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 29/2010