(FOTO) Hram la Manastirea Sf. Pantelimon – Lacu Sarat – Braila

Manastirea este situata in statiunea Lacu Sarat din imediata apropierea municipiului Braila, la 5 km SV, pe drumul national DN 21 Braila – Slobozia.

Manastirea Lacu Sarat este cea mai noua manastire din judetul Braila, care si-a inceput activitatea la 27 iulie 1996, cand inaltpreasfintitul Casian, Arhiepiscop al Dunarii de Jos a sfintit locul si a pus piatra de temelie a bisericii. La 27 iulie 1999 s-a sfintit biserica manastirii, cu hramul Sfantul Mucenic si Doctor fara de arginti Pantelimon, ocrotitorul si vindecatorul bolnavilor si s-a inaugurat si corpul de chilii al manastirii.

©redactare Teo-CHristian pentru Lacasuri Ortodoxe®


Biserica manastirii este realizata din lemn, in stil maramuresean, cu o turla- clopotnita, care se ridica pana la inaltimea de 24 metri. La interior, biserica este decorata cu icoane pictate. in custodia manastirii se afla noua icoane datand din secolul al XIX-lea.

Asezamantul monahal a fost binecuvantat, de-a lungul timpului, prin aducerea sfintelor moaste ale Sfintilor Dasie si Emilian de la Durostor, Nectarie de Eghina, Sofronie al Ierusalimului s.a., iar in anul 2009 s-a bucurat de vizita S.S. Bartolomeu I, a Patriarhului Teoctist al Romaniei, a Preafericitului Parinte Patriarh Daniel si a altor personalitati ale vietii religioase si civile din tara si de peste hotare.

Astfel, intr-o localitate binecuvantata de Dumnezeu cu daruri natural vindecatoare, in vecinatatea centrului de tratament balneoclimateric, tamaduitor al suferintelor trupesti, se alatura centrul spiritual de vindecare a durerilor si bolilor sufletesti, Sfanta Manastire „Sf. Pantelimon“, ca astfel bolnavii sa devina si pelerini spre mangaierea lor duhovniceasca, spre intarirea in credinta si spre mai multa nadejde in mila si ajutorul Mantuitorului Iisus Hristos, „Doctorul sufletelor si al trupurilor noastre“.

Manastirea Sf. Pantelimon este astazi o oaza de rugaciune si de reculegere duhovniceasca pentru monahii, dar si liman sufletesc pentru bolnavii aflati la tratament in statiune. in apropierea bisericii se afla, in prezent, in curs de finalizare lucrarile la noul corp de chilii, care va avea si rol de centru social si filantropic.

Pentru inaltarea sfintei manastiri de la Lacu Sarat, Arhiepiscopia Dunarii de Jos, in frunte cu chiriarhul ei, secondat de slujitorii de la Centrul Eparhial si de la Protoieria Braila, s-a bucurat de sprijinul ctitorilor si donatorilor braileni, incurajati si ajutati de Primaria municipiului, in frunte cu dl primar Anton Lungu. Numele si faptele lor sunt incrustate in zidurile sfantului lacas si scrise de Domnul, pentru vesnicie, in „cartea vietii“.

La evenimentul duhovnicesc, spiritual, filantropic, cultural si romanesc au participat impreuna cu ierarhii si preotii slujitori, autoritatile civile si militare, cadre medicale din orasul si judetul Braila, in mijlocul unei impresionante multimi de credinciosi si pelerini.

Anul acesta cu binecuvintarea inaltpreasfintitului Casian, manastirea s-a preocupat, in special de batranii de la centrul de recuperare din imediata vecinatate, pregatind pachete cu hrana pentru fiecare dintre ei, iar dupa oficierea Sfintei Liturghii, prezidata de chiriarhul Dunarii de Jos, s-a ofociat slujba aghiesmei celei mici, precum si Taina Sfantului Maslu, pentru batranii greu incercati de boli si diferitele afectiuni, veniti la acest centru pentru tamaduire, asemeni imaginii biblice a Scaldatorii Siloamului.

Sa ne ajute Mantuitorul ca si aceasta manastire sa fie o noua „poarta a Cerului“, iar impunatoarea turla sa-i apere si sa-i ocroteasca pe braileni si tot neamul nostru romanesc, in Biserica noastra stramoseasca, mama poporului roman.” – se arata intr-un comunicat al Arhiepiscopiei Dunarii de Jos.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 29/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.