UNESCO a adaugat pe lista Patrimoniului Mondial, Biserica Invierii de la Manastirea Sucevita

UNESCO a adaugat pe lista Patrimoniului Mondial, Biserica Invierii de la Manastirea Sucevita

Obiectivele (ca extinderi ale unor programe ample) aprobate, in ordinea inscrierii, sunt:

©Un articol pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Castelul Schloss Eggenberg (Austria), ca extindere a programului “Centrul Istoric – Orasul Graz”

Conform aprecierilor Comitetului, Graz este un model exemplar de patrimoniu, fiind un complex european urban influentat de prezenta seculara a habsburgilor. Site-ul a fost inscris pe Lista Patrimoniului Mondial in 1999. Prezenta extindere aprobata de UNESCO se refera la castelul Schloss Eggenberg, situat la aproximativ trei kilometri vest de centrul istoric al orasului Graz. Acesta a fost construit la scurt timp dupa 1625, pe locul unui castel mai vechi, ca resedinta a ducelui Hans Ulrich von Eggenberg (1568 – 1,634), una dintre cele mai mari personalitati politice ale secolului 17, din Austria. “Schloss Eggenberg este un exemplu exceptional de buna conservare, care marturiseste, prin arhitectura si decorul exterior, infulenta Renasterii italiene si sfarsitul perioadei Baroce.

Biserica invierii, din Manastirea Sucevita (Romania), situata pe locul 2 in noua lista (o extensie a programului "Bisericile din Moldova")
Aprecierile Comitetului care a decis acceptarea obiectivului atrag atentia asupra modului in care “peretii exteriori sunt in intregime acoperiti cu fresca din sec XV-XVI, direct inspirata de arta bizantina, cele 7 biserici (incluse in program) din nordul Moldovei fiind unice in Europa”. Picturile acopera intreaga lor fatada intr-o compozitie exceptionala, demonstrand o eleganta caracteristica si o armonie a amestecului de culoare, perfect integrat in peisajul rural care le inconjora. Bisericile din Moldova au fost inscrise pe Lista Patrimoniului Mondial in 1993. Biserica Manastirii Sucevita completeaza acest complex. Interiorul si peretii exteriori sunt in intregime decorati cu picturi murale din secolul 16-lea. Aceasta este situata in interiorul incintei fortificate a Manastirii si este renumita pentru reprezentarea Scarii Sfantului Ioan Scararul.

Cel de-al treilea obiectiv acceptat este “Paleolitic Rock- Ansamblul de Arta din Siega Verde” (Spania) (o extensie a programului "Prehistoric Rock Art Sites din Valea COA" (Portugalia)

Ansamblul preistoric Rock-Art din valea Coa, Portugalia, inscris pe Lista Patrimoniului Mondial in 1998, este o concentratie exceptionala de sculpturi in piatra, din Paleoliticul superior (22.000-10.000 i.Hr.). Zona arheologica Siega Verde, din regiunea Castilla y León (Spania), completeaza sit-ul, prin 645 de gravuri realizate pe o faleza impresionanta, rezultat al eroziunii raului. Ele sunt in mare parte reprezentari ale unor animale, dar si figuri geometrice schematice. Aceste sit-uri preistorice Rock-Art din Valea Coa si Siega Verde reprezinta ansamblul cele mai remarcabil de arta paleolitica in aer liber din Peninsula Iberica.

Informatia poate fi citita in prezent doar pe Lacasuri Ortodoxe!

Fiindca vizitatorii nostri merita sa fie cei dintai… informati!

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 28/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.