(FOTO) Despre Schitul Bobota si hram – Episcopia Salajului

Schitul Bobota este cladit pe temelia credintei si a evlaviei credinciosilor din zona, fara sa aiba un suport istoric vechi. El apare ca expresie atat a dorintei de implinire spirituala, de readucere la viata a tezaurului ortodox diminuat de vitregia vremurilor, cat si a celei de exteriorizare a simtamantului de buni gospodari si vrednici ctitori ai locuitorilor din zona.

©Redactare Lacasuri Ortodoxe: Teo-CHristian (cell extract) or…


Astfel, credinciosii din Bobota, donatori si binefacatori ai altor sfinte manastiri si biserici, s-au strans in jurul preotului paroh Ioan Padureanu si au obtinut binecuvantarea Preasfintitului Ioan Mihaltan pentru infiintarea Schitului Bobota, stabilindu-se hramul „Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul”.

intrucat pentru ridicarea unui schit este necesara o locatie deosebita, Parohia Bobota a facut un schimb de teren cu Ocolul Silvic si a obtinut locul unde este asezat schitului, intr-o poenita situata la marginea padurii ce se intinde pana catre orasul Carei din judetul Satu-Mare.

in anul 2004, Preasfintitul Parinte Petroniu, pe atunci arhiereu vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului si Salajului, a pus piatra de temelie si a sfintit locul pentru biserica.

in acelasi an au fost demarate lucrarile efective la biserica schitului, iar in prezent sunt in curs de finalizare lucrarile la corpul de chilii, se continua lucrarile la biserica schitului, iar in curte s-a ridicat un altar de vara pentru savarsirea sfintelor slujbe la marile sarbatori si hramuri.

La praznicul Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul, Preasfintitul Parinte Petroniu a savarsit Sfanta Liturghie in altarul de vara a Schitului Bobota. Preasfintia Sa a fost inconjurat de un impresionant sobor de preoti, iar la slujba au asistat aproximativ 1000 de credinciosi veniti atat din Eparhia Salajului, cat si din judetele Satu Mare, Bihor si chiar mai de departe.

Egumen al Schitului este Preacuviosul Parinte Protosinghel Pahomie Buruiana.

EPISCOPIA SALAJULUI

Articol publicat in saptamanalul scris MONITOR Lacasuri Ortodoxe nr. 24/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.