ALBUM FOTO: Hram la Manastirea Chitcani – Republica Moldova

ALBUM FOTO: Hram la Manastirea Chitcani – Republica Moldova

De inaltarea Domnului, zi in care Manastirea Chitcani din Republica Moldova si-a serbat hramul, un sobor de preoti in frunte cu intaistatatorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, inalt Prea Sfintitul Mitropolit Vladimir, Prea Sfintitul Anatolie, Episcop de Cahul si Comrat si Prea Sfintitul Sava, Episcop de Tiraspol si Dubasari a oficiat serviciul divin in catedrala acestui asezamant monahal.


O multime de crestini binecredinciosi au participat alaturi de cler la Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie, bucurandu-se dimpreuna cu slujitorii altarului de luminoasa sarbatoare de astazi.

inalt Prea Sfintitul Vladimir s-a adresat crestinilor, cu un cuvant de felicitare si invatatura:

„Prea Cuviosi si Prea Cucernici Parinti, iubiti intru Hristos frati si surori. inaltarea la Cer a Domnului nostru Iisus Hristos este un eveniment si cunoscut si necunoscut, si stiut si nestiut, si descoperit si nedescoperit si mai presus de toate este o taina.

Asa cum taina este intruparea Fiului lui Dumnezeu, asa cum taina este Patimirea Lui, asa cum taina este invierea Lui, tot asa si inaltarea este o taina.

Pentru ca ceea ce stim despre inaltarea Mantuitorului este mai putin decat ceea ce nu stim. Ceea ce stim, ca si despre celelalte taine, stim din invatatura Bisericii si din practica Bisericii. Asa cum este sarbatoarea intruparii Fiului lui Dumnezeu care de fapt are doua sarbatori, si anume Buna Vestire si Nasterea dupa trup a Domnului nostru Iisus Hristos, asa cum este o sarbatoare a Jertfei Mantuitorului nostru Iisus Hristos Vinerea Mare, asa cum este sarbatoarea invierii Domnului nostru Iisus Hristos Sfintele Pasti si toate duminicile de peste an, asa este si o sarbatoare a inaltarii Domnului care se intinde pe parcursul a 9 zile.

Va indemn pe toti sa tineti seama de aceasta mare zi si insemnatatea ei si sa petreceti acest rastimp asa cum se cuvine unor oameni cu frica de Dumnezeu. ?i sa mai tineti seama de un lucru: Mantuitorul Hristos s-a inaltat la Cer pentru a reveni la timpul cuvenit ca imparat si Judecator si atunci fiecare va da seama in fata Lui pentru toate faptele sale si va primi rasplata ce o merita. Astfel iubiti credinciosi, tinand cont de acest lucru, sa traim cu totii dupa legea lui Hristos, ca la Judecata sa primim viata vesnica spre bucurie deplina. Hristos s-a inaltat! Adevarat s-a inaltat!"

IPS Vladimir a transmis un cuvant de felicitare si Arhimandritului Paisie (Cecan), staretul sfintei manastiri Chitcani, apreciind activitatea sa in calitate de staret al asezamantului monahal.


©Redactare: KSLCatalin

publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 17/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.