Cateva mii de credinciosi au fost prezenti in data de 9 aprilie 2010, la Manastirea Bujoreni din judetul Vaslui, pentru a cinsti hramul acestui asezamant monahal.
Cu acest prilej, a fost oficiata slujba Sfintei Liturghii de catre Preasfintitul Parinte Corneliu, Episcopul Husilor, impreuna cu un numeros sobor de 18 preoti si 6 diaconi, pe un podium special amenajat in apropierea bisericii. Raspunsurile la Sfanta Liturghie au fost date de catre corurile reunite ale Protopopiatelor Barlad si Falciu.
Dupa momentul impartasirii clericilor, Preasfintia Sa a rostit un ziditor cuvant de invatatura privitor la semnificatiile acestei sarbatori si a explicat celor prezenti importanta acestei perioade liturgice, marcata de marele eveniment al invierii Mantuitorului Iisus Hristos.
in timpul Sfintei Liturghii, Preasfintia Sa a savarsit si doua hirotonii a doi parinti vietuitori ai acestui asezamant monahal, una intru ieromonah si cea de-a doua intru ierodiacon.
La finalul slujbei, parintele protosinghel Euharist Micu, staretul manastirii, a multumit ierarhului pentru prezenta, pentru bucuria oferita miilor de pelerini prezenti prin slujirea Sfintei Liturghii, adresand Preasfintiei Sale urari de viata indelungata, sanatate si realizari in slujirea acestei stravechi eparhii.
La cuvantul parintelui staret, Preasfintitul Parinte Episcop Corneliu a raspuns multumind Bunului Dumnezeu pentru darul vietii si al slujirii, indemanand pe cei prezenti sa ramana credinciosi fideli si devotati ai Bisericii. Apoi, Preasfintia Sa a multumit tuturor celor prezenti si a felicitat pe preotii din cele doua coruri pentru frumoasele cantari din timpul slujbei si pentru micul concert de cantari specifice acestei perioade pascale.
Dupa acest moment, clericii si credinciosii prezenti au cantat la indemnul Preasfintiei Sale cantarea „Hristos a inviat”.
Manastirea Bujoreni are o obste de 26 de vietuitori, fiind cea mai mare manastire pentru calugari din cuprinsul Episcopiei Husilor.
Prima atestare documentara a acestei manastiri dateaza din 27 martie 1602, iar inceputurile acestui asezamant sunt legate de gasirea in chip minunat a Icoanei Maicii Domnului in scorbura unui stejar secular si de zidirea unei biserici in acest loc.
Dupa ridicarea bisericii s-a intemeiat un schit cu obste de calugari. Cu timpul, biserica s-a degradat si la inceputul secolului al XVIII-lea a fost renovata de Gavriil Conache, care a intarit-o si consolidat-o. in anul 1840, ieromonahul Ioanichie Costache (hatmanul Ioan, inainte de calugarie), a construit o biserica mare din zid de caramida, care este folosita si azi. Dupa constructia bisericii din zid, schitul a fost transformat in manastire pentru maici.
in timpul regimul comunist ateu, manastirea s-a desfiintat in urma decretului 410/1959, fiind redeschisa in 1993 ca manastire pentru monahi.
Actualmente, se construieste o noua biserica de mari dimensiuni, pentru a raspunde nevoilor spirituale ale numerosilor crestini care vin sa se roage in acest sfant lacas.
Incinta manastirii este foarte frumoasa si spatioasa, cu multa iarba si molizi seculari la sud-vest si nord de biserica.
EPISCOPIA HUSILOR
©redactare Teo-CHristian – publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 12/2010