Sfanta Liturghie la Manastirea Sf Ap Andrei Durlesti – Chisinau (staret Arhim Andrei Caramalau)

Sfanta Liturghie la Manastirea Sf Ap Andrei Durlesti – Chisinau (staret Arhim Andrei Caramalau)

La 7 martie 2010, in Duminica a treia din Sfantul si marele Post al sfintelor Pasti, numita si Duminica Sfintei Cruci, inaltpreasfintitul Petru, Arhiepiscop al Chisinaului, Mitropolit al Basarabiei si Exarh al Plaiurilor, a oficiat Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie la Manastirea „Sfantul Apostol Andrei” din Durlesti, municipiul Chisinau (staret Arhimandrit Andrei Caramalau).


in cuvantul sau de invatatura, inaltpreasfintitul Petru a explicat evanghelia zilei apoi a vorbit credinciosilor despre semnificatia si importanta Sfintei Cruci in viata crestinilor. Printre altele intaistatatorul Mitropoliei Basarabiei a spus:

„Sfintii Parinti au asezat praznuirea Sfintei si de viata facatoare in a treia duminica din Postul Mare pentru a ne arata ca in afara de dreapta credinta, despre care am vorbit in prima duminica din Postul Mare, cand ne-am amintit despre rolul Sfintelor icoane in viata fiecaruia din noi, si importanta rugaciunii pentru a cunoaste pe Dumnezeu in Slava Sa, despre care am vorbit duminica trecuta, adevaratul crestin pentru a se intari in credinta are nevoie si de Sfanta Cruce care este o arma puternica impotriva celui viclean”.

„Exista cu parere de rau asa-zisi crestini care nu cinstesc Sfanta Cruce si pentru Semnul Sfant constituie o nebunie, dupa cum spune si Sfantul Apostol Pavel in Epistola sa catre Corinteni: „Caci cuvantul Crucii, pentru cei ce pier, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mantuim, este puterea lui Dumnezeu”.

„Cei ce pier” au o intelegere gresita despre Cruce, considerand-o un obiect de ocara si blestem. in antichitate, intradevar era un semn de dispret si un obiect de tortura, pentru ca pe ea erau rastigniti raufacatorii. Prin Jertfa Mantuitorului insa, Crucea capata o alta intelegere, ea este altarul sfintit prin Scump Sangele Sau si se transforma in izvor de har si mijloc de mantuire”, a mai specificat iPS Petru.

„Crestinii ortodocsi vad in Sfanta Cruce marturia iubirii nemarginite a lui Dumnezeu pentru noi si stiu ca prin Cruce s-a biruit moartea. Aceasta este adevarata invatatura despre Sfanta Cruce. Sa cinstim cu evlavie Sfanta Cruce, purtand-o la piept, asezand-o in casele noastre la loc de cinste, insemnandu-ne cu semnul ei in orice imprejurare din viata noastra: cand ne trezim dimineata si cand mergem seara la culcare, cand rostim rugaciunile, cand iesim din casa, cand trecem pe langa un sfant locas sau sfanta rastignire s. a. Cinstind Crucea ne intarim credinta”, a concluzionat iPS Mitropolit si Exarh Petru.

Biroul de presa al Mitropoliei Basarabiei

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.