La Manastirea Piatra Scrisa, cu Preasfintitul Parinte Episcop Lucian al Caransebesului

Sute de credinciosi au luat parte la Sf. Liturghie arhiereasca oficiata de catre Preasfintitul Parinte Episcop Lucian al Caransebesului la Manastirea Piatra Scrisa, cu prilejul sarbatoririi praznicului imparatesc intampinarea Domnului.

Alaturi de obstea monahala si de preotii parohi din parohiile Armenis si Fenes, credinciosii s-au putut bucura de solemnitatea Sf. Liturghii arhieresti, multi dintre ei impartasindu-se cu Sfintele Taine. in cadrul dumnezeiestii Liturghii, Preasfintitul Parinte Episcop Lucian a hirotonit in treapta diaconiei pe tanarul teolog Petru Ciric.


Traditia locala marturiseste ca la construirea caii ferate dintre Caransebes si Orsova la deschiderea tunelului pe unde era randuita trecerea caii ferate s-a gasit o icoana pictata care reprezenta Sfanta Treime, ceea ce a indemnat credinciosii de a determina inginerii constructori sa devieze iesirea tunelului spre Armenis la cativa metrii inspre apus de icoana.

Aparitia acestei icoane este invaluita de mister, credinciosii marturisind ca este o minune si nu a aparut prin zugravirea de catre mainile unui mester. Traditiile orale sunt diverse insa prima mentiune documentara sigura despre Piatra Scrisa apare pe o harta militara austriaca din anul 1788, in care pe acest loc este trecuta stanca Sfintei Treimi. Datorita infiltratiilor de apa in stanca ce adaposteste icoana, aceasta a necesitat restaurarea in 1822 de catre picotul Moise Buru Scriitorul din Caransebes.

in anul 1929 familia Dragomir din Slatina Mica a ridicat o capela ce adaposteste icoana in amintirea fiicei lor care a trecut la Domnul. in anul 1930 Episcopia Caransebesului a construit o casa cu etaj pentru personalul monahal si o clopotnita astfel aparand asezarea monahala numita schitul de la Piatra Scrisa. Datorita pozitionarii la marginea drumului european, fapt ce nu constituia confort duhovnicesc a facut ca la initiativa parintelui ieromonah Hristofor Bucur sa se amenajeze pe dealul din vecinatatea schitului un nou corp monahal si a unei biserici reprezentative pentru aceste locuri. Hramul acestui schit constituie un prilej de pelerinaj la icoana Sfintei Treimi de la Piatra Scrisa in fiecare an la praznicul „Duminica tuturor sfintilor”. Noua biserica a manastirii a fost tarnosita in anul 2008 de catre Preasfintitul Parinte Episcop Lucian al Caransebesului la hramul asezamantului manastiresc.

in prezent obstea monahala condusa de protosinghelul Paisie Sadici intreprind eforturi de definitivare a ansamblului monahal aflat pe dealul de langa biserica care gazduieste de zeci de ani icoana nefacuta de maini omenesti a Sfintei Treimi.

ALBUM FOTO, dand click pe banner:

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.