Hramul Sfintei Manastiri Vodita – Mehedinti

Duminica, 17 ianuarie 2010, cand Biserica Ortodoxa Romana praznuieste pe Cuviosul Antonie cel Mare, Sfanta Manastire Vodita din judetul Mehedinti si-a serbat hramul.

Atunci cand Sfantul Nicodim cel Sfintit de la Tismana a venit pe plaiurile romanesti a ctitorit prima biserica a manastirii Vodita, in 1370, „ in numele Sfantului Antonie cel Mare”, sfant care a ramas pana astazi ocrotitorul Manastirii Vodita.


Hramul Sfintei Manastiri Vodita – Mehedinti

Cuviosul Antonie cel Mare este considerat ca „Parinte al monahismului”, mare pustnic, indrumatorul si invatatorul vietii in singuratate a multor monahi ai vremii.

S-a nascut la mijlocul sec. al III-lea, in Egiptul de Jos. A trait pe vremea imparatilor Diocletian si Maximian, pana in timpul lui Constantin cel Mare. Pierzandu-si parintii de tanar, si-a dedicat intreaga viata lui Dumnezeu. impreuna cu ucenicii sai, in vremea prigoanei lui Maximian, a marturisit de mai multe ori in Alexandria credinta in Hristos, fiind ocrotit de Dumnezeu sa nu fie ucis de pagani. in timpul lui Constantin cel Mare, Cuviosul Antonie cel Mare se retrage si mai mult in singuratate, adancindu-si dragostea pentru Hristos.

in vietile sfintilor se spune ca Sfantul Antonie cel Mare “ a ajuns cel dintai indrumator si dascal al vietii de obste si numai el singur a atins hotarul cel mai desavarsit al duhovniciei, precum arata istoria vietii lui”. Se spune ca aflandu-se in trup muritor, se departa de cele trupesti, vedea sufletele care la moarte ieseau din trupuri si pe demonii care le indrumau, ceea ce este o insusire numai a fiintelor fara de trup si duhovnicesti.

Hramul Sfintei Manastiri Vodita – Mehedinti

Cuviosul Antonie cel Mare, a trait o suta si cinci ani si s-a mutat la Domnul in anul 356. Viata lui a scris-o Sf. Atanasie cel Mare, Episcopul Alexandriei.

Episcopia Severinului si Strehaiei

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.