Complex hotelier si filiala a unei secte neobudiste in incinta Manastirii Sf. Naum de Ohrid – Macedonia

Reprezentantii Bisericii Ortodoxe Sarbe si-au manifestat ingrijorarea cu privire la deschiderea unui complex hotelier si a filialei unei secte neobudiste in incinta Manastirii „Sf. Naum de Ohrid" din Macedonia.

Ierarhilor sarbi le-a provocat o si mai mare nedumerire faptul ca in incinta manastirii nu functioneaza numai un hotel, centre spa si fitness, ci si un curs pentru incepatori, organizat de fundatia „Arta vietii", curs prin intermediul caruia se propaga practicarea respiratiei ritmice, elaborat de catre hindusul Sri Ravi Shankar pe baza tehnicilor ioghine si a traditiilor vedice.


in legatura cu aceasta, reprezentantii Bisericii Ortodoxe Sarbe reamintesc faptul, ca Manastirea de pe malul lacului Ohrid, a fost intemeiata la sfarsitul secolului al IX-lea de catre Sfantul Naum, facatorul de minuni de la Ohrid († 910), ucenicul Sfintilor intocmai cu Apostolii Kiril si Metodie. De-a lungul veacurilor, asezamantul monahal a fost un important centru spiritual si cultural slav, din care cauza a si fost supranumit „Ierusalimul slav". in Manastire se pastreaza moastele Sf. Naum, in preajma carora au slujit remarcabili Sfinti si Ierarhi crestini: Teofilact de Ohrid, Dimitrie Chomatian, Constantin al II-lea Cavasila, Porfirie Paleologul, Nicolae Velimirovici etc.

in anul 2010, se vor implini 1100 ani din ziua mortii Sfantului Naum, si Ierarhilor sarbi nu le este clar, cum vor organiza omagierea Sfantului la aceasta importanta data ierarhii daca la acel moment in Manastire sunt intreprinse actiuni incompatibile cu indeplinirea randuielilor monahale si pastrarea vechilor traditii Ortodoxe.

Reprezentantii Bisericii Ortodoxe Sarbe fac apel la Ierarhia macedoneana sa renunte la astfel de practici nedemne.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.