publicat în: Arhivă

Hramul Manastirii Topolnita

in fiecare an la 29 august, Biserica noastra dreptmaritoare praznuieste „Taierea Capului Sf. Proroc Ioan Botezatorul”. La aceasta data Manastirea Topolnita isi serbeaza hramul.

inca din ajunul hramului, numerosi pelerini vin la sfanta manastire, acolo unde, la altarul de vara amenajat in incinta Manastirii Topolnita, participa la slujba de priveghere (Vecernia Sfantului cu Litie si Utrenia).


in dimineata sarbatorii „Taierea Capului Sf. Proroc Ioan Botezatorul” s-a oficiat slujba de sfintire a apei (Aghiasma Mica), dupa care, in jurul orei 09.00, cu emotie in suflet dar si cu aleasa bucurie duhovniceasca, in prezenta a numerosi credinciosi, un ales sobor de preoti si diaconi l-au intampinat pe Prea Sfintitul Episcop Nicodim, urmand a savarsi la altarul de vara al Sfintei Manastiri, Sfanta Liturghie.

Ca aducere aminte si prinos de recunostinta adusa ctitorilor, staretilor si vietuitorilor, inchinatorilor, donatorilor si binefacatorilor acestei manastiri, adormiti intru dreapta credinta, s-a oficiat apoi si o slujba de pomenire.

*

Manastirea Topolnita este un sfant asezamant monahal de calugari, cu viata de obste, sub staretia parintelui arhimandrit Pavel Nicolaescu. Se afla pe teritoriul comunei Izvoru Barzii din judetul Mehedinti. Dupa traditie, prima biserica a fost zidita aici de Sfantul Nicodim, in secolul al XIV-lea. Biserica actuala, in forma de cruce, a fost ridicata in anul 1646, de Lupu Buliga – ,,ver capitan de plai”. A fost pictata in anul 1673, in fresca, stil bizantin, de zugravii Grigore ,,Grecul” si Dima ,,Romanul”. Remarcabila este tema ,,Judecata de Apoi”, pictata in fatada exterioara vestica, la fel ca la manastirile din Moldova.

Dupa secularizare (1863), schitul a fost parasit si reinfiintat in 1930. in anul 1932, Comisia Monumentelor Istorice a facut reparatii partiale si s-au reconstruit trei chilii. Mai tarziu s-au executat reparatii si restaurari, prin grija vrednicului de pomenire i.P.S. Acad. Dr. Nestor Vornicescu, Mitropolitul Olteniei. in ultimii ani s-a construit un corp de chilii si un dig pentru prevenirea inundatiilor. Se cuvine sa amintim si faptul ca la data de 21 mai 1993 s-a sfintit biserica de lemn a manastirii, ce poarta hramul ,,Sfintii imparati Constantin si Elena”.

*

Dupa Maica Domnului, Sfantul Ioan Botezatorul […]