3 Arhierei misionari si o Troita, in Geanova Timocului, langa ruinele unei vechi Biserici daco-romane (Episcopia de Acve)

incepand cu orele 11.00, in a III-a zi de Rusalii, in fata troitei dintre localitatile Gianova si Dublijana, s-a oficiat o slujba de multumire a trei ierarhi – PS Lucian Mic, PS Nicodim si PS Daniil – in prezenta unui numar insemnat de romani din satele invecinate. Raspunsurile la sfanta slujba au fost date de catre corul parohiei Foeni din arhiepiscopia Timisoarei, venit in Timoc cu binecuvantarea inaltpreasfintitului Parinte Mitropolit Nicolae al Banatului.


Troita in fata careia s-au inaltat rugaciuni de multumire a fost asezata in anul 2008 si strajuieste ruinele unei vechi biserici daco-romane, poate chiar catedrala Episcopiei de Acve, dupa spusele Chiriarhului locului.

La finalul sfintei slujbe s-au rostit cuvantari de catre cei trei ierarhi. in alocutiunea sa, Preasfintitul Parinte Lucian Episcopul Caransebesului a reamintit ca prezenta delegetiilor din Romania este o dovada ca romanii de la sud de Dunare nu sunt singuri si ca Pastorul cel Bun si Arhiereul cel vesnic, Iisus Hristos ii creceteaza prin Ierarhi, preoti si prin efortul sustinut al parintelui Patriarh Daniel de a redeschide poarta propovaduirii in limba romana si la sud de Dunare.

Preasfintia Sa a amintit ca daca pana acum au fost vizitati de preoti din tara, in viitor, cu aprobarea Sfantului Sinod vor veni si misionari din Eparhiile din tara, care la vor fi alaturi, slujind altarelor in limba romana.

Preasfintitul Parinte Episcop Nicodim, in cuvantarea sa, mergand pe firul istoriei a punctat idenditatea de sorginta latina a timocenilor, amintind ca bucatile de fresca, gasite in ruinele bisericii daco romane sunt o marturie vie profunzimii istorice a latinitatii lor.

in cuvantul de multumire Preasfintitul Parinte Episcop Daniil, referindu-se la bucatile de frecse gasite a remarcat ca „Daca ei vor tacea, pietrele acestea vor vorbi” (Lc. 19, 40). Preasfintia Sa a amintit ca daca romanii timoceni au fost redusi la tacere, sute de ani, pietrele din ruinele bisericii striga, amintind tuturor identitatea romaneasca a timocenilor.

in incheierea slujbei de multumire si a cuvantarilor, toti cei prezenti au primit daruri, constand in reviste bisericesti, compact discuri cu muzica bisericeasca si populara in limba romana, icoane si alte daruri de suflet pentru fratii romani.

Nu inainte de despartire, ierarhii prezenti au transmis prin reprezentantii corpului diplomatic ai Ambasadei Romaniei la Belgrad, dorinta Patriarhiei Romane de a obtine dreptul sa propovaduiasca romanilor din Timoc, cuvantul lui Dumnezeu in limba pe care acestia o vorbesc. La fel ca in tara, dupa rugaciune a avut loc agapa frateasca, oferita de credinciosii din Geanova si Dublijana, care au pregatit gustari pentru toti cei prezenti. Bucuria a fost sporita de cantarile romanesti oferite de ansamblul folcloric al localitatilor amintite, care au marturisit ca tot ce inseamna cantec popolar si folclor in satele lor este romanesc.

Un moment emotionant a fost reprezentat de cantarea patriotica interpretata de parintele Arhidiacon Adrian Mazilita – consilier administrativ al Episcopiei Severinului si Strehaiei, care a miscat inimile celor prezenti. Versurile „Canta cucu de pe-un ciot de se aude in Timoc/ Canta cucu in dumbrava de se-aude pe Morava” au adus lacrimi pe obrazul celor prezenti.

La ceas de seara delegatia romaneasca a poposit la biserica din Malainita. in acest sfant lacas, Preasfintitul Parinte Episcop Daniil ne-a marturusit: „Daca ar fi ca cineva vreodata sa scrie o carte de soarta romanilor din Timoc si despre renasterea lor spirituala dupa sute de ani, as sugera ca primul capitol sa se intituleze La inceput a fost Malainita…”.

Prima biserica romaneasca din Timoc s-a ctitorit la Malainita pe terenul preotului protopop Bojan Alexandrovici, aici fiind centrul spiritual al romanilor de la sud de Dunare. Parintele Protopop ne-a marturisit ca a doua biserica ctitorita este in localitatea Isacova, pe valea Moravei, iar alta biserica se ctitoreste in localitatea Busur de pe aceeasi vale. Totodata sfintia sa a tinut sa mentionaze faptul ca in protopopiatul Daciei Ripensis sunt organizate 20 de comunitati parohiale, chiar daca in zona sunt 145 de sate romanesti si 48 de sate mixte romano-sarbesti care nu au dreptul la serviciul divin in limba romana.

Romanii din Valea Timocului au fost vaduviti de slujbe in limba proprie din anul 1833, cand in toate bisericile construite in satele de romani au fost adusi preoti sarbi. Biserica parohiei romanesti din Malainita, aflata sub jurisdictia Patriarhiei Romane, si misiunea actuala a Patriarhiei este un simbol al redefinirii identitatii romanesti a locuitorilor din Valea Timocului si Valea Moravei.

EPISCOPIA CARANSEBESULUI

©Redactare Lacasuri Ortodoxe: Teo-CHristian

publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 19/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.