publicat în: Arhivă

O noua troita, sfintita in localitatea Geanova din Valea Timocului, Serbia

O noua troita a fost sfintita ieri, 9 iunie 2009, in localitatea Geanova din Valea Timocului, Serbia, zona in care locuiesc numerosi credinciosi ortodocsi romani. Evenimentul a fost precedat de o rugaciune savarsita la biserica romaneasca din Malainita.

Slujba de sfintire a troitei fost oficiata in prezenta Preasfintitului Parinte Daniil, Episcop-loctiitor al Episcopiei Daciei Felix, a Parintelui Protopop Boian Alexandrovici al Protopopiatului Daciei Ripensis, a Parintelui Arhimandrit Longhin Muncean, secretar eparhial, si a mai multor preoti din Banatul Sarbesc.

La eveniment au mai participat reprezentanti ai comunitatilor romanesti din Serbia si ai statului roman. Troita de la Geanova a fost ridicata pe locul ruinelor unui lacas de cult care dateaza din perioada daco-romana. Monumentul a fost donat pentru romanii de la sudul Dunarii de catre autoritatile locale din judetul Timis si Fundatia "George Pomut" din Timisoara. Tot ieri, delegatia Episcopiei Daciei Felix a vizitat o serie de obiective istorice si culturale din Kladovo, oras in care exista, de asemenea, o importanta comunitate romanesca.