Proiecte complicate: reconstructia Bisericii Zeciuielilor, din Kiev

proiect 1 Biserica Zeciuielilor Kiev 2011 In data de 1 iulie 2011, Casa Arhitectilor din Ucraina a prezentat “proiectele care prevedeau reconstructia Bisericii Zeciuielilor (a Adormirii Maicii Domnului din Kiev)”.

Dupa selectie, doua proiecte au fost recunoscute ca fiind cele mai potrivite:

1. Proiectul firmei “Sistem Design Ltd.”, al lui Andrii Serghiovici Mirodski, care include conservarea si realizarea unui muzeu arheologic, cu resturile Bisericii Zeciuielilor, alaturi de alte ramasite arheologice ale Ditinet, si construirea muzeului, cu un acoperis in forma de cruce, amplasat peste baza originala a vechii Biserici a Zeciuielilor, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

2. Proiectul Departamentului Sinodal de Arhitectura al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Constructia si Protejarea Monumentelor de Arhitectura Bisericeasca (arhitect Olga Krugliak). Proiectul prevede pastrarea completa a resturilor autentice ale vechii Biserici a Zeciuielilor. Biserica este reconstruita mai sus de locul descoperirii originale. Proiectul de constructie prevede o biserica noua, asezata pe coloane, in spatiile dintre fundatia istorica existenta si ramasitele peretilor.

proiect 2 Biserica Zeciuielilor kiev 2011

Comisia a propus sa se uneasca cei doi autori si sa colaboreze pentru pregatirea unui concept comun.

Biserica originala a Zeciuielilor Kiev Biserica Zeciuielilor, sau Biserica Adormirii Maicii Domnului, a fost prima biserica de piatra din Kiev.

Aceasta a fost construita prin ordinul Marelui Cneaz Vladimir cel Mare, intre anii 989 si 996, de lucratori bizantini si locali, pentru a comemora Botezul Rusiei Kievene.

Ea a fost initial numita “Biserica Maicii Domnului”, in cinstea Adormirii Maicii Domnului. Vladimir retrasese insa, din circuitul agricol, o zecime din venit si din proprietati, pentru finantarea constructiei bisericii si pentru intretinerea ei – de unde si numele sau popular de Biserica a Zeciuielilor, mai informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.