publicat în: Arhivă

Praznicul Bobotezei în Eparhia Caransebeşului – catedrala Episcopală „Învierea Domnului”

La acest praznic împărătesc Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului a slujit Sf. liturghie la catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeş, unde de asemenea a săvârşit slujba de sfinţire a apei, împărtăşind deopotrivă credincioşilor prezenţi cuvântul de învăţătură.

Ierarhul a evocat simbolul botezului în Iordan a Sf. Ioan Botezătorul, care nu numai că a pregătit calea Domnului, potrivit profeţiei, ci a şi marcat-o prin prin punerea începutului activităţii Mântuitorului Hristos, imediat după Botezul din apa Iordanului, dar mai ales botezul în Duh şi adevăr prin apă sfinţită pe care fiecare dintre noi l-am primit din pruncie, botez pe care suntem datori să-l păstrăm mereu curat şi neîntinat prin comuniune Euharistică şi prin rugăciune neîncetată către Dumnezeu.

Totodată Preasfinţia Sa a evocat importanţa acestui praznic prin revelarea Sf. Treimi la râul Iordandului, fapt care a constituit “întărirea Cuvântului” după cum ne învaţă şi troparul praznicului.

Şi în acest an bunii credincioşi au participat la dumnezeiasca Liturghie şi la slujba de sfinţire a apei celei mari, care s-a săvârşit la izvorul din apropierea catedralei episcopale. Potrivit obiceiului local, această zi este ultima în care preoţii sfinţesc casele credincioşilor cu prilejul Bobotezei.

(pentru album foto, click pe banner)