publicat în: Arhivă

Icoana facatoare de minuni de la Manastirea Adam, in pelerinaj

De-a lungul postului inchinat Adormirii Maicii Domnului, icoana facatoare de minuni de la Manastirea Adam a fost purtata in pelerinaj in toate protopopiatele din Episcopia Dunarii de Jos. Avand binecuvantarea Preasfintitului Casian, icoana a fost primita cu mare bucurie de catre miile de credinciosi de pe intinsul eparhiei, care au venit sa multumeasca lui Dumnezeu si Maicii Preacurate, si sa ceara ajutor pentru suferintele si necazurile lor.

Delegatia de preoti care a purtat icoana a plecat pe 1 august de la Manastirea Adam, si a ajuns la Balasesti, Ciurestii Noi, Balabanesti, Lungesti, Bursucani, Radesti, Zarnesti, Jorasti, Lunca si apoi la Targul Bujor. Pe 2 si pe 3 august icoana a fost primita cu smerenie si evlavie de credinciosii din Umbraresti, Viile, Baleni, Fartanesti, Mastacani, Chiraftei, Foltesti, Stoicani, Tamaoani, Frumusita, Scanteiesti, Ijdileni, pentru ca pe 4 august seara chipul Nascatoarei de Dumnezeu sa fie adus spre inchinare credinciosilor din Galati.

incepand din data 5 august “sfanta de la Adam” a intrat pe teritoriu protopopiatului Covurlui incepand cu localitatea Independenta si continuand spre Piscu, Vames, ajungand apoi la Manastirea Tudor Vladimirescu si ramanand in parohia comunei Tudor Vladimirescu pana a doua zi, unde s-a savarsit priveghere de toata noaptea.

in ziua praznicului “Schimbarii la fata a Domnului nostru Iisus Hristos”, pe 6 august, icoana a fost primita la Hanul Conachi apoi la Lungoci-Fundeni, Costieni, Namoloasa, Izvoarele, Schela, Slobozia-Conachi, Cuza-Voda si seara a ajuns la Pechea unde preotii au savarsit priveghere de toata noapte si dimineata Sfanta Liturghie

Pe 7 august pelerinajul a continuat la Costachi Negri, Manastirea Cudalbi, apoi parohia Cudalbi III unde a fost purtata in procesiune pana la parohia Cudalbi I, Grivita, Calmatui, Suhurlui, Rediu, Plevna, Cuca si Slobozia Ventura. Spre seara, icoana a intrat in localitatea ?erbanesti, pe teritoriul protopopiatului Tecuci.

Sambata, pe 8 august, preotii si maicile de la Manastirea Adam care insoteau icoana au mers la Liesti, Bucesti, Diecheni si seara au ramas in parohia Ivesti I.

Pe 10 august, duminica dimineata, maicile si-au continuat drumul spre credinciosii din parohia Ivesti 2 unde s-a savarsit si sfanta Liturghie cu icoana in mijlocul bisericii. Tot in aceeasi zi icoana a fost purtata la Barcea si apoi la Draganesti unde s-a savarsit priveghere de toata noaptea in prezenta unui numar mare de oameni care au venit cu bucurie la Maica Domnului.

Luni 10 august icoana a fost dusa la Malul Alb si apoi a intrat in orasul Tecuci fiind primita de credinciosii din parohia “Nasterea Maicii Domnului”. Seara, preotii au savarsit priveghere de toata noaptea in prezenta icoanei la parohia “Adormirea Maicii Domului”.

Marti 11 august si miercuri 12 august icoana facatoare de minuni a stat spre inchinare in Catedrala “Sfantul Gheorghe” din Municipiul Tecuci, unde un numar mare de crestini au putut veni sa se inchine si sa ceara milostivire si indurare Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu.

Tot miercuri, credinciosii din Matca au primit icoana de la Adam si au ramas la rugaciunea pana spre dimineata. incepand de seara un sobor de preoti a savarsit Paraclisul Maicii Domnului, acatistul, apoi vecernia, utrenia, ceasurile si in zori de zi sfanta Liturghie.

Pelerinajul s-a incheiat joi in localitatea Corod iar vineri, 14 august icoana va ajunge inapoi acasa la Manastirea Adam.

Icoana ce poarta chipurile Maicii Domnului si Fiului lui Dumnezeu strajuie in codrii de la Adam de 450 de ani. Purtatoare a harului lui Dumnezeu, traditia spune ca icoana a fost adusa prin partile noastre, la mijlocul celui de-al XVI-lea veac, de catre un calugar din Rasarit. Acesta a incredintat-o unui cioban din partile Adamului, care pe la 1559 a ridicat “in condrii Ghenghii” un schit din lemn.

Pelerinajul cu icoana facatoare de minuni e deja o traditie pentru credinciosii din Episcopia Dunarii de Jos, care asteapta an de an sa se-nchine cu multa evlavie si pace Maicii Domnului.