Paraclisul Maicii Domnului si parastas pentru voievodul Mihai Viteazul la Biserica Memoriala Mihai Viteazul din Alba Iulia

Duminica, 9 august 2009, la implinirea a 408 ani de la moartea lui Mihai Viteazul, IPS Andrei a oficiat de la ora 18.00, Paraclisul Maicii Domnului si slujba Parastasului pentru Voievodul roman, la biserica Memoriala Mihai Viteazul din Alba Iulia, unde este paroh Parintele Florin Botezan. Ierarhul nostru a fost insotit de Parintele Protopop Niculita Pascu.

Programul slujbelor la aceasta biserica a fost urmatorul: de la ora 8.00 la s-a oficiat Utrenia, iar de la ora 9.30 Sfanta Liturghie, la care a participat protopsaltul Vasilios Nonis din Atena si grupurile psaltice din Transilvania: „Lumina lina” din Alba Iulia, „Sf. Ioan Damaschin” si „Sf. Cosma Melodul”. Aceleasi grupuri impreuna cu protopsaltul grec au dat raspunsurile si seara la Paraclis si parastas.

Actuala bisericuta din lemn ridicata in perioada 1988 – 1992 se afla pe locul fostei Mitropolii Ortodoxe si a Catedralei ridicate de Voievodul Mihai Viteazul in anul 1597.

Mitropolia Ortodoxa din Alba Iulia a devenit, asa cum scrie marele nostru istoric Nicolae Iorga, "cel mai trainic si mai de folos asezamant al neamului nostru de peste muti" si a avut adevarati parinti spirituali si oameni de cultura, printre care amintim: Teoctist, Dosoftei, Ghenadie II, Sfintii Marturisitori Ilie Iorest si Sava Brancovici (pomeniti la 24 aprilie), Simion Stefan, Ghenadie III, Daniil, Iosif Budai, Ioasaf, Sava III, Varlaam, Teofil, Atanasie si altii. Aici au cunoscut lumina tiparului "Evanghelia cu invatatura" (1461), "Psaltirea"(1651), Bucoavna (1699- primul abecedar tiparit in limba romana) si cel mai de seama – "Noul Testament de la Balgrad" din anul 1648 – tiparit la initiativa mitropolitului carturar Simion ?tefan.
Catedrala Mitropoliei nu s-a pastrat fiind daramata in totalitate de regimul habsburgic in anul 1714, numeroase materiale fiind folosite la construirea bisericii ortodoxe Maieri II din Alba Iulia.

Biserica Memoriala Mihai Viteazul are hramul Sfanta Treime si din 26 noiembrie 2006 a primit si cel de-al doilea hram: Sfantul Siluan Athonitul. Tot din acelasi an biserica are binecuvantarea de a adaposti mai multe sfinte moaste: Sf. Siluan Athonitul, Sf. Ierarh Nectarie din Eghina, Sf. Mucenic Ioan Rusul, Sf. Mare Mucenic Haralambie, Sf. Mare Mc. Gheorghe, Sf. Mare Mc. Ecaterina, Sf. Mucenici Prov, Tarah si Andronic, Sf. Mucenici de la Hozeva, Sf. Prunci ucisi de Irod s.a.

Din 1998 este biserica parohiala pastorita de Parintele Florin Botezan, cadru didactic la Facultatea de Teologie si la Seminarul Ortodox „Mitropolit Simion ?tefan” din Alba Iulia.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.