Manastirea Vacaresti – Centru de Cultura si Spiritualitate pentru Europa de Sud-Est

afis Vacaresti Luni, 14 Martie 2011, sub inaltul patronaj al Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, s-a desfasurat la Protoieria III Capitala conferinta cu tema: Manastirea Vacaresti – Centru de Cultura si Spiritualitate pentru Europa de Sud-Est, organizata de Pr.Prot.Dr. Dinu POMPILIU si Prof.Univ.Dr. Gheorghe F. ANGHELESCU – Presedintele Fundatiei "Pro Axe Mundi".


afis Vacaresti Manastirea Vacaresti, valoros complex arhitectonic in stil brancovenesc, a fost demolata in anul 1986 in timpul regimului comunist ateu. Acest calvar al manastirii a continuat insa si dupa 1989, culminand in zilele noastre prin construirea unui mall pe locul unde se afla altarul fostului paraclis. Exista, totusi, si cateva "suflete romanesti dornice sa reabiliteze acest monument religios din secolul al XVIII-lea", dupa cum a precizat parintele protoiereu Dinu Pompiliu, chiar daca acest demers se dovedeste a fi unul dificil, insa nu imposibil, intrucat din locul destinat vechii manastiri mai sunt neocupati aproximativ 18 000 de mp.

in ordinea prezentarii comunicarilor, au conferentiat:
Dr. Octavian MARINESCU, din cadrul Editurii Institului Biblic si de Misiune Ortodoxa, care a prezentat comunicarea Actele de proprietate ale Manastirii Vacaresti;
Prof.Univ.Dr. Radu ?tefan VERGATTI, membru al Academiei Oamenilor de ?tiinta din Romania, care a vorbit despre Centrul Monahal Vacaresti;
Conf.Univ.Dr. Agnes Terezia ERICH, Directorul Bibliotecii Universitare "Valahia" din Targoviste, care a prezentat "Biblioteca Familiei Mavrocordatilor"
Prof. dr. Radu CIUCEANU, Directorul Institutului National pentru Studiul Totalitarismului, care a evidentiat "Drama Manastirii Vacaresti" in calitate de martor al evenimentelor.

in acest context, s-a remarcat necesitatea readucerii la lumina a acestui edificiu, in primul rand datorita importantei sale culturale si spirituale pe care a avut-o in trecut pentru Bucuresti si de care avem nevoie si astazi. "Noi cei care facem parte din Biserica ar fi bine sa reconstruim acest simbol, deoarece Manastirea Vacaresti reprezinta un simbol de cultura, de civilizatie pentru neamul nostru", a evidentiat Gheorghe Anghelescu.
Au participat preotii din cadrul protopopiatului III Capitala, Parintele Arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucurestilor si eclesiarh al Catedralei patriarhale, Staretul Manastirii Comana, numeroase personalitati culturale si invitati.

Pentru Lacasuri Ortodoxe, Prof.Univ.Dr. Gheorghe F. Anghelescu

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.