publicat în: Arhivă

Sfanta Liturghie Arhiereasca in Parohia Sfintii Martiri Brancoveni Giurgiu

in Duminica a X-a dupa Rusalii, Preasfintitul Parinte Dr. Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a savarsit Sfanta Liturghie Arhiereasca in Parohia „Sfintii Martiri Brancoveni" din mun. Giurgiu.


in cuvantul de invatatura adresat celor prezenti, Preasfintia Sa a vorbit despre pericopa evanghelica in care a fost prezentata minunea vindecarii lunaticului si despre viata pilduitoare si moartea martirica a Sfantului Domnitor Constantin Voda Brancoveanu, care se numara printre cei mai de seama ctitori de locasuri sfinte din istoria noastra, alaturi de Sf. Voievod ?tefan cel Mare si Matei Basarab.

in timpul domniei sale, Tara Romaneasca a cunoscut o stare de maxima inflorire bisericeasca si cultural-artistica, ce s-a sfarsit odata cu inlaturarea sa din scaunul domnesc, de catre turci, si arestarea lui in Saptamana Patimilor din anul 1714. Pentru ca a refuzat sa imbratiseze religia islamica, in ziua de 15 august 1714, la praznicul Adormirii Maicii Domnului, la varsta de 60 de ani, in prezenta sultanului si a reprezentantilor unor tari straine, a fost decapitat impreuna cu cei patru fii ai sai: Constantin, ?tefan, Radu, Matei si sfetnicul Ianache Vacarescu.

La final, intaistatatorul Eparhiei Giurgiului a indemnat numerosii credinciosi prezenti sa sprijine construirea bisericii celei mari inchinate „Sfintilor Martiri Brancoveni", subliniind faptul ca zidirea unei biserici cere multa jertfa, jertfa materiala si spirituala. Daca prin vietuirea lor si, mai ales, prin jertfa lor, mucenicii s-au asemanat lui Hristos, cei care zidesc o biserica, jertfind si jertfindu-se pentru aceasta, se aseamana, prin jertfa lor, mucenicilor. Astfel, a incheiat Preasfintitul Parinte, in aceasta perioada, cand lumea a saracit material, dar nu si duhovniceste, trebuie sa constientizam ce dar mare ne-a facut Dumnezeu, oferindu-ne sansa de a deveni ctitori, intr-o generatie fara persecutori, pastratoare a valorilor spiritual-crestine.