publicat în: Arhivă

UPDATE: La Ayios Mamas (CIPRU) s-a oficiat totusi Sfanta Liturghie, chiar daca… fara pelerini

Lacasuri Ortodoxe: din Ayios Mamas
O Sfanta Liturghie a avut loc totusi astazi dimineata, miercuri 2 septembrie 2009, in zona ocupata turceasca din Mamas Ayios (nord-vest), in ciuda dificultatilor create de regimul turco-cipriot si in ciuda absentei pelerinilor, care erau asteptati la slujba.


Refugiatii din zona Morphou, unde se afla Biserica, sperau ca Liturghia din acest an sa fie pentru ultima data oficiata in biserica aflata sub ocupatie turceasca.

"Acum e prima oara cand ma aflu aici, la Litughie, in Ayios Mamas, de la invazia turca din 1974", a afirmat o batranica, adaugand ca "isi aminteste de apa curgatoare rece, de copacii de iasomie, de plantatiile din Morphou, ca fiind raiul sau".

"Casa noastra este chiar peste drum, dar fortele de ocupatie nu ne vor deschide poarta pentru a ne lasa sa o mai vedem", a spus un refugiat din Morphou, a carui casa este situata peste drum, foarte aproape de biserica.

Cat timp copiii se jucau in curtea bisericii iar parintii si bunicii lor ii supravegheau cu grija, privind peste ei spre Sfanta Liturghie, membrii regimului de ocupatie “monitorizau miscarile oamenilor", verificandu-le identitatea.