Slujiri arhieresti de sarbatoarea Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul , in Mitropolia Moldovei

In ziua de praznuire a Taierii Capului Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul, inalt Preasfintitul Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a savarsit Sfanta Liturghie alaturi de PS Calinic Botosaneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, si de PS Ioachim Bacauanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, la Manastirea Secu din judetul Neamt. IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, a slujit la Catedrala arhiepiscopala din Suceava.


Peste 20 de biserici parohiale si manastiri din Mitropolia Moldovei si Bucovinei poarta acest hram.

in Iasi exista o singura biserica cu hramul „Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul“. La aceasta biserica un sobor de preoti a participat la slujba Vecerniei,apoi la oficierea slujbei Utreniei, Acatistul Sfantului Ioan Botezatorul, Sfanta Liturghie si slujba de pomenire a ctitorilor. Biserica „Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul“ din Iasi a fost ridicata in timpul domniei lui Miron Barnovschi, fiind continuata de domnitorul Vasile Lupu.

in Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor a fost sarbatoare in parohia Arbore si in parohia Reuseni, unde se afla cate o biserica ridicata de Sfantul Voievod ?tefan cel Mare si Sfant in cinstea Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul.

in Episcopia Husilor a fost hram la Biserica domneasca „Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul“ din Vaslui. Sfantul lacas dateaza din anul 1490, ca paraclis al curtii domnesti, fiind zidit in mai putin de cinci luni (27 aprilie-20 septembrie).

Tot la acest praznic a fost hram la Biserica „Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul“ din Husi.

in Episcopia Romanului si-a serbat hramul Biserica „Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul“ din parohia Valea Seaca, Protopopiatul Bacau Sud.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.