publicat în: Arhivă

Mânăstirea Vodiţa îşi sărbătoreşte hramul

Astăzi, 17 ianuarie, PS Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Mânăstirea Vodiţa, care îşi serbează hramul.

Atunci când Sfântul Nicodim a venit pe plaiurile românesti, a ctitorit prima bisericã a Mânăstirii Vodiţa „în numele Sfântului Antonie cel Mare”, sfânt ce a rãmas pânã astãzi ocrotitorul mânăstirii.

Mânãstirea Vodiţa din judeţul Mehedinţi, este cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar şi, totodată, primul asezământ monahal din ţara noastră administrat autonom (samovlastie), după regulile bisericii orientale stabilite de Sfântul Vasile cel Mare. A fost ridicată între anii 1370-1372 de Sfântul Nicodim, pe cheltuiala voievodului Vladislav I. În urma războiului austro-turc încheiat cu pacea de la Passarovitz din anul 1718, Mânăstirea Vodiţa a cunoscut o perioadă de decădere.

Dupã 1990 Mânăstirea Vodiţa a fost refăcută în aceeasi zonã, dar pe un alt amplasament. Atunci s-a rânduit ca acest sfânt lăcaş monahal, să fie sub purtarea de grijă a Maicii Domnului, primind şi hramul Naşterea Maicii Domnului.