Vizita ÎPS Teofan la Institutul Teologic Romano-Catolic “Sfântul Iosif” din Iaşi

Institutul a primit vizita ÎPS Teofan, arhiepiscop şi mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, joi, 15 ianuarie, ora 12.00.

ÎPS Teofan, însoţit de pr. prof. Viorel Sava, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, a sosit în vizită la Seminar răspunzând invitaţiei PS Petru Gherghel. În cadrul vizitei a avut loc o întâlnire a Înaltpreasfinţiei sale cu studenţii şi preoţii din seminar, în frunte cu PS Petru Gherghel şi pr. Wilhelm Dancă, rectorul seminarului, în aula magna a Institutului Teologic.

Înaltpreasfinţia sa a fost primit cu un salut din partea Excelenţei sale Petru Gherghel, şi a părintelui rector şi cu un cântec dedicat sfintei Fecioare Maria, intonat de studenţii seminarişti. Într-o vizită anterioară, actualul Preafericit Părinte Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a comparat seminarul cu “un mic Vatican”. Citându-l, părintele rector i-a urat bun venit actualului mitropolit al Moldovei şi Bucovinei în “micul Vatican”. Părintele rector a prezentat succint istoria seminarului.

ÎPS Teofan şi-a exprimat bucuria de a vedea faţă către faţă pe cei despre care ştia că sunt în acest seminar. De asemenea a vorbit despre bucuria pe care o are slujind poporul lui Dumnezeu din Moldova, care se remarcă printr-o deosebită evlavie şi prin participarea numeroasă la sfintele slujbe. Înaltpreasfinţia sa a subliniat necesitatea de a da lui Cristos, “viaţa noastră”, “totul în toate”, importanţa care i se cuvine şi să fim conştienţi că fără el nimic nu putem face, pentru că “tot ajutorul de sus ne vine”, aşa cum s-a cântat la început. Problemele cu care se confruntă lumea de astăzi, conflictele din fâşia Gaza, cele de ordin social (printre care şi plaga divorţului, care devine şi la noi tot mai răspândită) au la bază uitarea fundamentului a toate: Hristos.

PS Petru Gherghel a luat cuvântul la sfârşit mulţumind Înaltpreasfinţiei sale şi amintind de cuvintele papei Ioan Paul al II-lea în momentul în care părăsea ţara noastră după vizita din anul 1999 referitoare la rolul unic pe care îl are România în cadrul ecumenismului prin aşezarea sa geografică şi prin alte elementele care îl favorizează.

articol semnat – Maricel Bulai, aparut: https://www.ercis.ro/index.asp .

Un album foto, gasiti aici:

.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.