MĂNĂSTIREA “SF. IOAN RUSUL” – Giurgiu

Manastirea Sf. Ioan Rusul a luat fiinta la 01.11.2008, pe ruinele unei foste unitati militare a Politiei de Frontiera Giurgiu, avand alocata, la marginea localitatii Slobozia, din jud. Giurgiu, o suprafata de 20 ha padure de stejari seculari. Comuna se află aproape de malul Dunãrii, la doar 5 km departare de municipiul Giurgiu şi 6 km de oraşul Ruse (Bulgaria) si are o singura biserica pentru aprox. 800 de familii.

Venind de la Schitul Darvari din Bucuresti, cu binecuvantarea PS Dr. Ambrozie Meleaca, Episcopul Giurgiului, Protosinghelul Macarie Sotirca, staretul acestei manastiri, a inceput, in data de 20 noiembrie 2008, primele lucrari de constructie. La 26 decembrie a avut loc prima slujba in paraclisul recent amenajat, la liturghie participand si PS Ambrozie.

Intr-o luna si 6 zile, lucrand cu sase echipe de mesteri veniti din Moldova, de la Piatra Neamt si Suceava, s-a reusit amenajarea unui paraclis, inchinat Sfantului Ioan Rusul, si a unei cladiri, ce are la baza o sala de mese pentru 40 persoane, cu bucatarie, si la etaj, 6 chilii, fiecare cu baia ei.

Paraclisul este un demisol, cu o suprafata modesta, avand deasupra acoperisul de culoare rosie, din care se inalta o singura turla, de 10m, care respecta tradiţiile constructive moldoveneşti din timpul Sf. Voievod Stefan cel Mare, adaugata cladirii transformate in actualul locas de rugaciune. Catapeteasma este sculptata, din lemn de stejar, lucrata manual la Piatra Neamt si nu este inca terminata. Icoanele existente sunt vechi, datate sec. XVIII, si au fost primite de la vechea biserica a Mănăstirii Căscioarele, care a fost situată pe malul drept al Argeşului, pe drumul ce cobora de la Târgovişte la Giurgiu, în satul cu acelaşi nume. Pe peretii varuiti in alb stralucitor se mai afla, stanga, dreapta, doua icoane imparatesti, deosebit de frumoase, primite de la aceeasi manastire.

În ziua de 29 august 2008, când Biserica Ortodoxă sărbătorea Tăierea Capului Sf. Prooroc Ioan Botezătorul, Preasfinţitul Dr. Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a asistat la Sf. Liturghie săvârşită în biserica “Sf. Ioan Rusu” din localitatea Evvia – Grecia. Cu această ocazie, PC. Pr. Ioan Vernezos, parohul bisericii, a dăruit Preasfinţiei Sale o icoană din argint care îl reprezintă pe Sf. Ioan Rusu şi o părticică din moaştele sfântului.

Moaştele au fost dăruite, mai apoi, de catre Preasfintia Sa, Manastirii “Sf. Ioan Rusu” – Giurgiu. Manastirea mai are particele din moastele sfintilor: Ioan Gura de Aur, Elefterie, Haralambie, Nicolae, Siluan Athonitul, Gherasim de la Iordan, Macarie de la Pecerska, Mc.Prov, Tarah, Andronic, 14 mii de prunci ucisi de Irod, Policarp al Smirnei, o particica din Sf.Cruce, Sf. Cuv. ucisi in manastirile Sf. Sava, Sinai si Teodosie, Pietre din Golgota, Mormantul Mantuitorului, stalpul de care a fost legat si biciuit Mantuitorul.

Este prima manastire din tara construita in cinstea Sf. Ioan Rusul. Fiind soldat rus, sfantul si-a ales ca locatie tot o fosta unitate militara, intre soldatii lui Hristos, care sunt monahii. Asemanarile ar putea continua daca comparam vegetatia locului cu regiunea împãduritã cu multe conifere din insula Evvia, care mai este numitã şi Ţara Rãşinii. Acolo se ducea sfantul, la singura bisericã creştinã din Evvia – care se afla la peste 20 km de Prokopi, unde s-a nevoit ca prizonier al unui comandant turc -, in fiecare sîmbãta si duminica, iar duminica se împãrtãşea.
Ca multi dintre crestinii vlasceni, ce au vietuit in aceste locuri si au rezistat cu greu conditiilor vitrege ale acelor vremuri, de invazii neincetate, cu sate parjolite si locasuri de inchinaciune arse, Sfantul Ioan a fost amenintat si torturat in timpul robiei sale, obligat sa se lepede de credinta sa, ca sa treaca la islamism. Dar sfantul nevoindu-se in post si rugaciune, in grajdul in care locuia impreuna cu animalele de care se ingrijea, nu numai ca si-a pastrat dreapta credinta, dar a si fost inzestrat, inca din timpul vietii cu darul facerii de minuni.

In prezent, in acest asezamant monahal vituiesc trei monahi, si, pe masura ce lucrarile vor inainta si se vor amenaja mai multe chilii, sunt semne ca obstea va creste, deocamdata cu cel putin cinci doritori, pentru ca deja unii din crestinii care au vizitat locul si-au exprimat dorinta de a intra in viata monahala: ofiteri de armata, un asistent universitar…

Zona este foarte saraca, atat din punct de vedere material dar mai ales spiritual; a fost chiar vitregita prin absenta manastirilor, acest nou locas fiind a noua manastire proaspat infiintata in cei aproape doi ani si jumatate de cand Preasfinţitul Ambrozie a fost ales episcopul Giurgiului.

Manastirea mai are in sat inca o cladire, care a fost camin de copii si care acum este in grija episcopiei. Acolo se doreste a se înfiinţa un Asezamant social – Camin de Batrani. Parintii isi propun, ca in timp sa se autogospodareasca prin infiintarea unei ferme de animale si prin valorificarea produselor obtinute de pe terenul aflat in proprietatea manastirii. Se mai doreste infiintarea unui atelier de tamaie, altul pentru confectionarea de lumanari… Astfel, prin activitatile gospodaresti ce se vor desfasura aici se urmareste ajutorarea cat mai multor persoane nevoiase, care-si vor afla linistea si odihna in acest complex monahal.

Si nu in ultimul rand, grija parintelui staret se indreapta spre infiintarea unei biblioteci pentru toti crestinii din zona si pentru pelerinii ce vor poposi aici; infintarea unui muzeu, caci manastirea poseda deja 200 de carti vechi, scrise cu litere cirilice si o colectie de icoane vechi; initierea unor programe de catehizare şi formare duhovnicească a tinerilor, prin care sa-i intareasca in dreapta credinta, talcuindu-le Învatatura Bisericii.

Randuiala slujbelor de pana acum este cea obisnuita, la care se adauga sambata seara, dupa savarsirea vecerniei, slujba Paraclisului Sfantului Ioan Rusul, in care, la finalul ei, parintii rostesc chemarea:

„Veniti, credinciosilor, sa ne inchinam cu evlavie si simtire, imbratisand preacinstitele si scumpele moaste ale lui Ioan, de Dumnezeu cugetatorul, sa ne curatim buzele, privirile si chipurile, si sa cerem ca si pe noi sa ne invredniceasca de un sfarsit mantuitor si dumnezeiesc, prin rugaciunile sale catre Domnul.”

Pentru cei care vor sa sprijine finalizarea constructiilor acestei manastiri o pot face la:

Schitul Sf. Ioan Rusul
Comuna Slobozia, Judetul Giurgiu, Cod fiscal: 24690668
Staret. Protos. Macarie Sotîrcã

Telefon: 0724.295.369, 0724.415.417
Conturi ale schitului, deschise la BRD Giurgiu
Lei: RO60BRDE190SV09506631900
Euro: RO03BRDE190SV09534931900

https://www.sfantulioanrusul.ro

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.