publicat în: Arhivă

Zeci de biserici din Mitropolia Moldovei si Bucovinei si-au serbat ieri, 14 septembrie 2009, de Inaltarea Sfintei Cruci, hramul

Credinciosii au participat la slujba Vecerniei unita cu Litia din ajunul praznicului, apoi s-au rugat in cadrul Sfintei Liturghii oficiata atat in bisericile inchinate Sfintei Cruci, cat si in cele care poarta alte hramuri.


Biserica „inaltarea Sfintei Cruci“ din cartierul iesean Nicolina, din Protopopiatul Iasi 2, si-a serbat ieri hramul. Programul liturgic a inceput inca de duminica seara, cu slujba Vecerniei unita cu Litia, la care a participat un sobor de 21 de preoti, din care au facut parte si pr. Ionel Roata, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iasilor, si pr. Vilie Dorosinca, protopop al Protopopiatului Iasi 2, care a transmis binecuvantarea inalt Preasfintitului Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. „Sfanta Cruce aduce o bucurie desavarsita pentru toti credinciosii nostri ortodocsi.

Peste 1.000 de enoriasi au participat la hramul bisericii noastre, bucurandu-se de impreuna-rugaciunea unui sobor numeros de preoti. Toti cei care au participat seara la slujba Vecerniei au primit cate un pachetel cu alimente. Ieri a fost oficiata slujba Utreniei si slujba Sfintei Liturghii, iar la final a avut loc o agapa crestina“, a declarat pr. paroh Constantin Grigore, consilier juridic al Centrului Eparhial Iasi.

Hram a fost ieri si la Manastirea Rasca din judetul Suceava. Duminica seara a avut loc slujba Privegherii, urmand ca ieri programul liturgic sa continue cu slujba Ceasurilor, a Acatistului si Sfanta Liturghie, la finalul careia pelerinii au participat la o agapa crestina.

in cadrul slujbei de hram din filia Perchiu a parohiei Galesti, Protopopiatul Onesti, copiii au participat, inainte de a merge la scoala, la Sfanta Liturghie in cadrul careia s-au impartasit. „Credinciosii nostri pastreaza traditia si randuiala Bisericii si au pregatit mancare de post. Se mai obisnuieste ca de hram rudele sa se intalneasca intre ele“, ne-a relatat pr. paroh Marian Minea.