115 ani de la intemeierea Bisericii Rusestii Noi

Ieri, 1 octombrie 2009, Biserica din Rusestii Noi, r. Ialoveni, Republica Moldova, a sarbatorit 115 ani de la intemeiere.

intreaga comunitate crestina din localitate s-a adunat in sfanta rugaciune pentru binele si sanatatea crestinilor si a Bisericii. Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie a fost savarsita de iPS Vladimir, Mitropolitul Chisinaului si al intregii Moldove, impreuna cu un sobor de preoti din cuprinsul Mitropoliei.


Aniversarea bisericii a coincis in acest an si cu aniversarea de 50 de ani a parohului ei, Prot. Mitr. Anatolie Stefanov, care este si Protopopul r. Ialoveni.

Ctitorul acestei biserici, Dl. Ion Capatana, a povestit din istoria acestui sfant lacas:

„De-a lungul acestor ani, Biserica a cunoscut momente frumoase, dar si de grea incercare. in 1963, cand preotul acestui sat, Mihail Guma, a trecut la Domnul, autoritatile ateiste au impiedicat numirea altui slujitor si au inchis biserica.

Chiar daca nu functiona, credinciosii din sat n-au permis sa fie pangarita, dar a ramas inchisa. Enoriasii au protejat sfinteniile din ea pana la redeschidere, in anii 90. primul preot a fost Vasile Radu, dupa care in anul 1991 a venit Parintele Anatolie Stefanov.

in acesti 18 ani de activitate parintele impreuna cu credinciosii au readus lacasul la frumusetea de odinioara.

Crucile de pe biserica sunt din nou aurite, iar interiorul impodobit in toate straiele. O munca enorma, dar cea mai grea este cea cu sufletele pe care le indruma spre drumul mantuirii."

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.