Vizita Mitropolitului Vladimir in parohiile moldovenesti din Portugalia

in perioada 9-16 septembrie iPS Mitropolit Vladimir (Rep Moldova) insotit de catre Prot. Mitr. Vadim Cheibas, secretarul Mitropoliei, Prot. Nicolae Cravet, protopop de Soroca, si Egum. Ioan (Mosnegutu), staretul Manastirii Harbovat, a intreprins o vizita pastorala in Portugalia. Invitatia a fost oferita de catre Prot. Ioan Gherbovetchi, clericul mitropoliei moldovei, care din anul 2001 isi duce activitatea pastoral-misionara in aceasta tara.


in aeroportul din Lisabona mitropolitul a fost intampinat de catre dl Mihai Camerzan, ambasadorul RM in Portugalia, Prot. Ioan Gherbovetchi, Prot. Oleg Chiaburu si Protodiac. Gavriil Gemanaru.

in primele doua zile ierarhul a vizitat orasele Evora, Bathalia si Fatima. in orasul Evora au fost prezentate principalele sfintenii si locuri crestine, in mod special impunandu-se biserica din oase din centrul urbei. Iar orasele Bathalia si Fatima au impresionat prin manastirile de o rara frumusete arhitecturala.

La data de 12 septembrie Mitropolitul a fost intampinat de multime de credinciosi moldoveni, rusi si ucraineni in parohia „Sf. Ioan Gura de Aur" din or. Cascais, unde a fost savarsita Sf. Liturghie. Arhiereul a rostit cuvant de invatatura, discutand cu enoriasii diverse probleme, retrairi, dar si bucurii ale vietii traite departe de casa. Fiecare credincios a primit cate o iconita si binecuvantarea ierarhului. A urmat o agapa frateasca, fiecare impartasindu-si impresiile si bucuriile traite in cadrul parohiei. Enoriasii au mentionat ca aceasta zi a constituit un al doilea Sf. Pasti, cand au lasat toate grijile si s-au adunat la o rugaciune comuna.

A doua zi Mitropolitul Vladimir s-a deplasat in orasul Faro din sudul tarii, unde a oficiat Sfanta Liturghie in Biserica „Cuv. Xenia de Peterburg". Au fost apreciate meritele Parintelui Ioan Gherbovetchi intru consolidarea credinciosilor ortodocsi din Moldova stabiliti aici sau aflandu-se la munca. Mitropolitul l-a decorat cu Ordinul „Sf. ?tefan cel Mare", gr. II, domnului ambasador i-a fost acordata medalia „Sf. ?tefan cel Mare", iar altor slujitori si credinciosi diplome arhieresti.
Ierarhul a ramas foarte multumit de cele infaptuite in aceasta noua comunitate si drept amintire a lasat in dar parohiei insemnele arhieresti: vesmintele, culionul, panaghia si crucea.

in aceeasi zi mitropolitul a vizitat si parohia „Sf. Ap. Andrei" din or. Setubal, pastorita de catre prot. Oleg Chiaburu, familiarizindu-se cu viata duhovniceasca ale acestei comunitati.

in celelalte zile au fost vizitate insulele Porto Santo si Madeira pastorite de slujitorii nostri. Au avut loc intalniri cu oficialitati si credinciosi.

Mitropolitul a binecuvantat acest pamant care devine tot mai mult locuit de concetatenii nostri, nadajduind ca comunitatile vor fi vii si lucratoare in drumul deloc usor al mantuirii.

Egum. Ioan (Mosnegutu)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.