Resfintirea Bisericii Parohiei Tampeni – Slatina 1

In ziua de sambata, 31 octombrie 2009, Preasfintitul Parinte Sebastian, Episcopul Slatinei si Romanatilor, a resfintit biserica parohiei Tampeni, Protoieria Slatina I.

in cuvantul de invatatura, Preasfintia Sa a talcuit pericopa evanghelica ce relateaza vindecarea slugii sutasului, ofiter roman care a dovedit mai multa credinta decat tot Israelul.


“Ce are valoros acest sutas si ce ar trebui sa invatam noi de la el?

Iata un pagan, un roman, care nu stia nimic despre venirea lui Mesia si, cu toate acestea, L-a recunoscut in El pe Hristos. Ar trebui sa invatam in primul rand rugaciunea pentru sluga sa; apoi, credinta pe care i-a si laudat-o Hristos.

Nicaieri n-a mai gasit atata credinta, spune Domnul. Care era insa credinta sutasului? Pe cat de simpla, pe atat de puternica, caci acesta a crezut ca si la Dumnezeu lucrurile sunt ca in oaste: Asa cum spun eu slugii mele – fa asa, si face – asa ar trebui si Tu, ca Dumnezeu, sa zici numai cu cuvantul si sa se implineasca intocmai porunca Ta.

De asemenea, invatam de la sutasul de astazi smerenia si modestia lui, pentru ca, afland ca Hristos are de gand sa-i calce pragul, a zis: “Doamne, nu sunt vrednic sa intri sub acoperisul casei mele”. isi cunostea, deci, pacatele si pentru aceea a socotit ca are nevoie mai degraba de pocainta, decat de fala si cinstea de a-L avea pe Hristos oaspete in casa sa. Mai invatam de la acesta, insa, si jertfa lui, caci a fost laudat de mai-marii iudeilor din Capernaum ca le-a construit sinagoga din cetate”.

La sfarsitul slujbei, PS Sebastian a acordat rangul de Sachelar parintelui paroh Florin Beica si parintelui co-slujitor Florin Dorinel Calota, iar Distinctia de vrednicie D-lui Ing. Ion Osiac, D-nei Ecaterina Galbeneanu si D-lui primar Constantin Marin ?erban.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.