Biserica cu Luna, 225 de ani de veghe la pastrarea si afirmarea ortodoxiei bihorene

Cu binecuvantarea Preasfintitului Parinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Centrul Cultural Ortodox „Catedrala cu Luna” Oradea a organizat, cu sprijinul Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” – Oradea-Centrala, evenimentul cultural-religios: „Biserica cu Luna, 225 de ani de veghe la pastrarea si afirmarea ortodoxiei bihorene”, dedicat implinirii a 225 de ani de la punerea pietrei de temelie a Catedralei cu Luna (9 noiembrie 1784).


Jubileul a avut rolul de a marca in constiinta generatiei actuale valoarea istorica, artistica, sociala si religioasa a Catedralei cu Luna de-a lungul vremii, precum si vitalitatea ortodoxiei pe meleagurile bihorene in veacul marilor metamorfoze sociale.
Manifestarile cultural-religioase au avut loc la Catedrala cu Luna din Oradea, in zilele de 20 si 21 noiembrie 2009, dupa urmatorul program:

• Vineri, 20 noiembrie 2009, incepand cu ora 15, s-a desfasurat un Simpozion cultural-religios ce a reunit teologi, profesori, istorici si critici de arta de la cele mai importante institutii culturale locale si judetene.

Deschiderea oficiala a Simpozionului a fost facuta de Preasfintitul Parinte Sofronie, Episcopul Oradiei, care a oficiat o slujba de Te-Deum si a adresat un cuvant de binecuvantare pentru desfasurarea lucrarilor Simpozionului.

Prelegerile din cadrul Simpozionului, variate ca tematica, au avut in vedere creionarea cadrului istorico-religios al aparitiei Bisericii cu Luna, sublinierea elementelor arhitecturale si iconografice ale acestui monument de arta religioasa, precum si a rolului spiritual al acesteia in viata credinciosilor ortodocsi ai urbei;

• Sambata, 21 noiembrie, de praznicul Intrarii in Biserica a Maicii Domnului, Preasfintitul Parinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a savarsit Sfanta Liturghie, urmata de slujba Parastasului pentru pomenirea tuturor slujitorilor, ctitorilor si binefacatorilor Catedralei cu Luna.

Biroul de Presa al Episcopiei Oradiei

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.