publicat în: Arhivă

A fost sfintit Muzeul Parohiei “Biserica Domneasca de la Curtea Veche” – pr. Gheorghe Zaharia

Ieri, 2 februarie 2010, cu ocazia sarbatorii intampinarii Domnului, la Biserica Domneasca de la Curtea Veche, cu hramurile „Buna Vestire“ si „Sfantul Antonie cel Mare“, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a sfintit muzeul parohiei, care contine obiecte de cult din tezaurul celei mai vechi biserici din Capitala, informeaza cotidianul „Ziarul Lumina“, citat de Biroul de Presa al Patriarhiei Romane.


Dupa savarsirea slujbei de sfintire a muzeului care adaposteste obiecte de cult apartinand celei mai vechi biserici din Capitala, dintre care unele dateaza de la sfarsitul secolului al XVII-lea, din timpul Sfantului domnitor Martir Constantin Brancoveanu, iar altele au fost donate de domnitorul Nicolae Mavrocordat la jumatatea secolului al XVIII-lea, intaistatatorul Bisericii noastre a rostit un cuvant de invatatura. Preafericirea Sa a subliniat ca un muzeu se organizeaza cu multa migala, cu multa cheltuiala, cu multa pricepere si se intretine cu multa responsabilitate, iar aceste daruri care au fost oferite Bisericii, icoane, potire, cruci, epitafuri, sunt obiecte care ne trimit la persoanele daruitoare, la ctitori, la binefacatori, la miluitori.

„Deodata cu respectul pentru arta trebuie sa cultivam si cea mai mare arta, arta comuniunii cu Dumnezeu si intre generatii. Trebuie sa adaugam, pe langa partea culturala, partea cultuala a respectului. Conservarea este respectul de baza, dar care nu este deplin. El se intregeste atunci cand pomenim in rugaciunile noastre pe donatori. Pe cei in viata ii pomenim pentru sanatatea si mantuirea lor, iar pe cei ce au trecut la viata vesnica ii pomenim zicand ca ne rugam pentru odihna lor impreuna cu dreptii si sfintii si pentru mantuirea sufletelor lor si zicem vesnica pomenire. Daca ii pomenim pe ei speram ca si altii ne pomenesc pe noi si nu intrerupem pomenirea aceasta care este o cultura a comuniunii de-a lungul timpului, mai tare decat uitarea, mai tare decat mormantul, mai tare decat moartea“, a spus Patriarhul Romaniei.

Preafericirea Sa a oferit pentru muzeul parohial al Bisericii Domnesti de la Curtea Veche, in semn de pretuire, de binecuvantare si de felicitare, volumul „Domnitorii si ierarhii Tarii Romanesti. Ctitoriile si mormintele lor“, iar parintele Gheorghe Zaharia, parohul bisericii, a multumit Parintelui Patriarh Daniel pentru grija si atentia deosebite, precum si pentru darul oferit.

Centrul de Presa al Patriarhiei Romane

©TEO_CHristian / redactie Lacasuri Ortodoxe 2010