Saturday 9 january 2010

Primul Craciun in parohia ortodoxa romana din Tenerife

Tenerife este pentru multi un loc exotic, destinat celor care doresc sa aiba parte de o vacanta „de vis“. Putini stiu ca aici vietuieste si o importanta comunitate de romani care, din anul 2009, formeaza parohia ortodoxa romana din Tenerife. Pentru acestia, sarbatoarea Craciunului ce tocmai a trecut a avut si o insemnatate speciala: a fost prima oara cand romanii de aici au primit vestea Nasterii Domnului intr-un lacas de cult unde un preot ortodox a slujit in limba romana, informeaza Ziarul Lumina, citat de Basilica.


Cunoastem cu totii ca sarbatoarea Nasterii Domnului aduce in fiecare dintre noi o emotie aparte, un indemn spre a fi impreuna cu ceilalti, un simtamant de bucurie ce se cere impartasit. Cu siguranta, pentru romanii din afara granitelor tarii, emotia este mai puternica, iar dorul de comuniune, mai intens. Gandindu-ne ca, in Tenerife, romanii nu au avut parte de aceleasi bucurii pe care le traim noi, in Romania, de sarbatori, ne-am bucurat sa aflam in ce fel au sarbatorit Craciunul cei de aici. „Am incercat sa urmam traditiile si obiceiurile stravechi ale romanilor. Ne-am adunat familia si prietenii, am taiat chiar si porcul si am preparat bucate, ca acasa. Am mers la colindat, impreuna cu familia si, de asemenea, am primit cu bucurie colindatori. Am facut totul ca in Romania, dar ne-a lipsit zapada“, ne-a spus parintele paroh Remus Rus Bugnar.

Traditiile romanesti, respectate, dupa cum vedem, chiar si in „Insula primaverii eterne“, au fost incununate de slujba Nasterii Domnului. La biserica au venit mai multi credinciosi decat de obicei. Sfanta Liturghie savarsita in limba romana, pastorala Preasfintitului Timotei al Spaniei si Portugaliei, precum si colindele cantate la sfarsitul slujbei, au sporit bucuria credinciosilor prezenti la intaiul Craciun al parohiei ortodoxe din Tenerife. Nu mica a fost bucuria parintelui paroh de a fi chemat de credinciosi pentru a le sfinti, in Ajunul Bobotezei, casele cu agheazma, de asemenea un eveniment inedit in Tenerife.

Cum s-a infiintat prima parohie romaneasca din Tenerife

Parohia ortodoxa romana „Buna Vestire“ din Tenerife a luat nastere in data de 8 martie 2009, odata cu hirotonirea si numirea preotului paroh, Remus Rus Bugnar. Gandul de a infiinta o parohie romaneasca in Tenerife a fost cel al nasului de botez si cununie al parintelui Remus, parintele Doru Zinveliu din Beclean, judetul Bistrita-Nasaud. Acesta, ne marturiseste parintele paroh, „a luat legatura cu Mitropolia Clujului, iar mai apoi cu Preasfintitul Timotei al Spaniei si Portugaliei, caruia i-a spus ca exista in Tenerife un tanar absolvent al Facultatii de Teologie din Bucuresti care ar dori sa infiinteze o parohie ortodoxa pentru numeroasa comunitate de romani de acolo“. Plecat initial in vizita si pentru a-si gasi poate ceva de lucru, parintele Remus Rus, pe atunci nehirotonit, a primit binecuvantarea de a stabili o intrevedere intre Preasfintitul Timotei si Episcopia Romano-Catolica, sub a carei jurisdictie se afla majoritatea populatiei din insula. Tanarul teolog impreuna cu unul din actualii cantareti ai parohiei, Adrian Cobusteanu, au mijlocit intalnirea pentru luna noiembrie 2008. La intalnire, PS Timotei a cerut si a obtinut un lacas de cult, in care se savarsesc pana azi slujbele ortodoxe. Dupa multe alte demersuri, s-au stabilit data infiintarii parohiei si numirea preotului paroh. Aflandu-se sub jurisdictia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Centrale si Occidentale, in cadrul Episcopiei Spaniei si Portugaliei, Protopopiatul Madrid, parohia isi sarbatoreste hramul pe 25 martie, de praznicul „Bunei Vestiri“.

Familia slujitoare

Enoriasii cei mai apropiati de biserica sunt membrii familiei parintelui Remus Rus. intr-o foarte scurta vizita aici, in parohia din Tenerife, am ramas, intr-adevar, impresionati de faptul ca intreaga familie a parintelui participa foarte activ la fiecare slujba. „Sunt in permanenta sprijinit de doamna preoteasa, Doruta Anca, de mama ei, Ana Paulina, care pregateste prescura pentru Sfanta Liturghie, si de tatal ei, Aurel, care ma ajuta in altar, slujind ca paracliser; raspunsurile la strana sunt date de unchiul meu si de tanarul Adrian, fiind sprijiniti de matusa, verisoara si nepoata mea. in biserica vin duminica de duminica cinci-sase familii, care ne sunt mereu alaturi“, ne-a spus parintele.

Sfanta Liturghie se savarseste intr-o biserica catolica

La fel ca majoritatea parohiilor ortodoxe din diaspora, romanii nu au un lacas propriu in care sa-si tina randuiala slujbelor. in Tenerife, Sfanta Liturghie se savarseste intr-o biserica de rit catolic, pusa la dispozitie de Episcopia Romano-Catolica. Greutatea este si mai mare, ne povesteste parintele, deoarece „sunt nevoit sa strang de fiecare data Sfantul Antimis, sfintele vase, vesmintele, cadelnita si sfesnicele, neavand un loc in care sa le pastrez“. De aceea, primul gand de viitor al parintelui Remus Rus si al comunitatii pe care o pastoreste este acela de a avea o biserica proprie. Nu putine sunt demersurile ce trebuie facute catre Primaria din Tenerife pentru obtinerea unui loc in care sa se construiasca o biserica ortodoxa romana. Cu toate acestea, oficialitatile locale sunt binevoitoare si deschise acestei cereri. Un alt gand al parintelui este acela de a aduna la biserica mai multi credinciosi. Facand o analiza a vietii romanilor din insula, parintele ne-a marturisit ca „din pacate, viata de aici si, probabil, oamenii de aici i-au facut pe multi dintre romani sa uite de credinta in care s-au nascut, sa uite de Biserica, de Dumnezeu si sa imbratiseze doar lucrurile lumesti. Nadajduim si ne rugam la Bunul Dumnezeu sa se intoarca, mai ales ca acum s-a infiintat si parohia si au un loc al lor in care sa se roage si in care sa se intalneasca cu Dumnezeu“.

Am intalnit, asadar, in Tenerife o parohie ortodoxa din diaspora care, desi este la inceput de drum, este ancorata puternic in randuiala Bisericii si a traditiilor romanesti. Suntem incredintati ca acolo, in calitate fie de rezidenti, fie de turisti, romanii vor afla liniste si indrumare. Nadajduim ca lucrurile se vor aseza si mai bine in timp, ca romanii din insula vor avea un lacas de slujba propriu, iar numarul credinciosilor din Tenerife va spori, acestea fiind ganduri de capatai ale parintelui paroh.

SURSA: BASILICA

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.