publicat în: Arhivă

Praznicul Nasterii Domnului Iisus Hristos – Bucuria copiilor din parohia ortodoxa Colonia Gataia – Deta

Anul acesta bucuria praznicului Nasterii Domnului Iisus Hristos a fost impartasita de copiii de la ?coala cu clasele I-VIII ,,Ioan Ciucurel” din ?osdea (jud. Caras-Severin) si copiii din cadrul proiectului catehetic ,,Hristos impartasit copiilor” al parohiei ortodoxe Colonia Gataia, protopopiatul Deta.
Cadrul de desfasurare al acestui proiect educational l-a reprezentat tema ,,intre modernitate si traditionalism”.


Proiectul de colaborare a urmat un grafic al activitatilor, un text-program care contine: argument, scop, obiective, grup tinta, resurse de timp, materiale si umane, finalitate, diseminarea proiectului. intre obiective amintim pe cele care tin de invatamantul catehetic parohial: educarea trasaturilor pozitive de vointa si caracter, formarea unei atitudini pozitive fata de ceilalti, cultivarea unor sentimente si atitudini de respectare si pastrare a traditiilor crestine locale si nationale, formarea atitudinii de asumare si sustinere a propriei identitati religioase.

Desfasurarea programului de colinde a inceput in Duminica dinaintea Nasterii Domnului nostru Iisus Hristos cand un grup de copii de la scoala din ?osdea indrumati de Inst. Bianca Orasanu si Prof. Constantin Orasanu au prezentat un buchet de colinde traditionale romanesti. in incheiere fiecare copil a daruit credinciosilor prezenti in biserica o felicitare tematica in care se reflecta prin ochii copiilor sarbatoarea Nasterii Domnului.

Proiectul educational a continuat in ajunul Craciunului cand un alt grup de copii din parohie au colindat pe la usile credinciosilor impreuna cu parintele care se ocupa cu cateheza copiilor si tanarul teolog Andrei Petrescu, cantaretul parohiei Colonia Gataia. in ziua Nasterii Domnului, dupa savarsirea Sfintei Liturghii a urmat un montaj de colinde si o sceneta religioasa realizate de copiii care participa la proiectul catehetic ,,Hristos impartasit copiilor” din aceasta parohie.

Prezentul proiect educational ,,intre modernitate si traditionalism” vine in urma altor colaborari intre biserica parohiala si scoala din ?osdea, colaborari venite din dorinta de a desavarsi ora de religie de la scoala cu actiuni practice crestine: acordarea de ajutor spiritual si material semenilor aflati in dificultate, dezvoltarea in randul copiilor a unor simtaminte crestine, dezvoltarea invatamantului religios prin elementele cultului divin public: Sfanta Liturghie, Sfintele Taine, Vecernie, predica duminicala.

Colaboratorii acestui proiect au fost dascalii de la scoala amintita: Inst. Bianca Orasanu, Prof. Constantin Orasanu, Prof. Brian Filimon, Prof. Viorica Nistora, Prof. Marioara Frentiu si Pr. Valentin Bugariu.

Pr. Valentin Bugariu