Vânzarea obiectelor de artă religioasă este contrară dreptului canonic

Vânzarea operelor de artă religioasă este “absolut interzisă de legea canonica”, a spus marţi Arhiepiscopul Robert de Le Gall, arhiepiscopul de Toulouse şi preşedinte al Comisiei Episcopale pentru Liturghie şi Pastorală Sacramentală.


“După ce a înregistrat mai multe vânzări ale unor colecţii de artă, de cult catolic – în special relicve – Comisia Episcopală pentru Liturgie şi Pastorală Sacramentală a Conferinţei Episcopilor din Franţa doreşte să reamintească faptul că, în conformitate cu canonul 1190 din Codul de Drepturi Canonice, vânzarea de Relicve Sfinte este absolut interzisă. Comisia solicită, de asemenea, discernământ şi o mai mare prudenţă în distribuţia de obiecte sfinte folosite în cultul catolic”, scrie arhiepiscopul Le Gall, într-o declaraţie.


Arhiepiscopul Le Gall nu a precizat ce vânzări au condus la apelarea la acest punct de drept canonic, dar obiectele de cult sunt oferite cu regularitate în galerii sau licitatii, inclusiv pe Internet.


In februarie, la Alencon, o statuie a Lui Hristos, din fildeş, sec 17, s-a vândut la 13.000 de euro, o raclă pentru moaste, sec 17, la 2700 de euro şi un vas de argint la 4000 de euro. La sfârşitul lunii noiembrie, la Drouot, un basorelief cu Răstignirea, sec 12, a fost vândut pe 113.000 de euro.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.