Biserica Sf. Mare Mucenita Varvara – Panasesti (r. Straseni) Republica Moldova – a implinit 150 de ani
Prima atestare documentara a satului Panasesti dateaza din anul 1448. in secolul al XVI-lea satul avea deja o Bisericuta din nuiele si lut. in ea s-au rugat inaintasii nostri pana in 1850 cand satul se stramuta cu trei-patru kilometri spre asfintit. Odata cu marirea satului se ia hotararea de a fi construita o noua Biserica.
Emotionanta istorie de 150 de ani a Bisericii Sf. Mare Mucenita Varvara – Panasesti (r. Straseni) Republica Moldova
Proiectul noului lacas este pregatit la Sankt-Petersburg, in stilul clasic rusesc. Initial se intentiona ca Biserica sa fie din piatra, cu doua intrari laterale in afara de intrarea principala.
Din pacate, lipsa mijloacelor financiare nu a permis realizarea acestui proiect. Avand in vedere situatia creata, satenii au gasti o solutie mai putin costisitoare – afland ca la Manastirea „Frumoasa" se planifica demontarea unei Biserici din lemn pentru a fi inlocuita cu una din piatra, s-a hotarat ca Sfantul Lacas din lemn sa fie procurat de comunitatea satului Panasesti.
Odata decizia luata, in 1853 au inceput lucrarile de transportare iar mai tarziu de montare a Bisericii de la Manastire in sat.
Munca s-a incheiat in 1859 si la 10 noiembrie al aceluiasi an Biserica a fost sfintita.
Emotionanta istorie de 150 de ani a Bisericii Sf. Mare Mucenita Varvara – Panasesti (r. Straseni) Republica Moldova
La aniversarea de 100 de ani Biserica din Panasesti a fost inchisa de autoritatile de atunci, ramanand cu usile ferecate pentru crestini treizeci de ani. Pentru cativa ani Sfantul Lacas a fost depozit pentru cereale, iar in anii 70 ai secolului trecut autoritatile sovietice locale planificau demolarea Bisericii si construirea unei libarii pe locul acesteia. insa nu a fost sa fie – nici unul dintre tractoristii din sat nu a indraznit sa urce pe tractor si sa distruga Casa Domnului…
Pe parcursul intregii perioade de prigoana, erau crestini care prin metode numai de ei stiute intrau in Sfantul Lacas pentru a face curat ca mai apoi sa astearna in fata altarului cate un covoras si sa aprinda cateva lumanari in sfesnic si candele in fata iconostasului.
in 1988, cand a inceput redeschiderea Bisericilor, cativa gospodari din Panasesti au format un comitet care s-.a ocupat cu colectarea fondurilor pentru restaurarea Bisericii „Sfanta Mare Mucenita Varvara". Satenii s-au mobilizat repede si in luna august a anului 1989 in Sfantul Locas s-a reluat oficierea Serviciilor Divine.
Emotionanta istorie de 150 de ani a Bisericii Sf. Mare Mucenita Varvara – Panasesti (r. Straseni) Republica Moldova
Astazi, Biserica din satul Panasesti are casa parohiala, mai este si un Paraclis ridicat pe locul vechii Biserici, unde de cateva ori pe an se fac rugaciuni.
Chiar de la redeschidere, datorita Parintelui Paroh Alexandru Jamandi au fost stabilite relatii de colaborare cu scoala din sat. Doua profesoare de religie imrepuna cu Parintele vin de trei ori pe saptamana in fata elevilor pentru a le aduce Cuvantul Domnului.
Emotionanta istorie de 150 de ani a Bisericii Sf. Mare Mucenita Varvara – Panasesti (r. Straseni) Republica Moldova
Roadele acestei activitati sunt bineplacute – din randurile fostilor elevi foarte multe persoane sunt implicate in activitatea Bisericii – sunt preoti, preotese, maici, calugari, dirijori de cor si pur si simplu oameni care cunosc valoarea si sensul credintei.
Fie ca prin rugaciunile Sfintei Mare Mucenite Varvara Bunul Dumnezeu sa ne ocrocteasca si sa ne intareasca spre savarsirea faptei cele bune!
BISERICA ORTODOXA A REPUBLICII MOLDOVA