PS Parinte Sebastian, Episcopul Slatinei si Romanatilor, a slujit in satul unde a copilarit – Minieri (Filipestii de Padure – Prahova)

Vineri 4 decembrie, cand Biserica a cinstit pe Sf. Mucenita Varvara, Preasfintitul Parinte Sebastian, Episcopul Slatinei si Romanatilor, a slujit Sfanta Liturghie la hramul bisericii din satul Minieri, com. Filipestii de Padure, jud. Prahova – sat in care Preasfintia Sa a copilarit.


in cuvantul de invatatura, Preasfintitul Parinte a vorbit despre viata si patimirea Sf. Mucenite Varvara, indemnandu-i pe credinciosi sa inmulteasca nevointa si ostenelile postului, pentru a putea intampina sarbatoarea Nasterii Domnului asa cum se cuvine: “Ceea ce asteapta Dumnezeu de la noi acum este sa ne pregatim pentru marea sarbatoare a Craciunului, curatiti si luminati de puterea Lui cea dumnezeiasca”.

PC Pr. Costica Dumitru, protoiereul Protopopiatului Campina, a rememorat etapele construirii bisericii din acel sat: “Anul acesta se implineste un deceniu de la tarnosirea sfantului locas. Desigur, zece ani pot parea multi, dar pot parea si putini si, sunt foarte bucuros sa constat, Preasfintia Voastra, ca aici, in acesti zece ani, s-au finalizat lucrarile sfantului locas, impodobit si cu o foarte frumoasa pictura, adaugandu-se ulterior asezamantul social si capela mortuara. in acelasi timp, sunt emotionat sa constat ca s-au zidit nu numai ziduri, nu numai biserica materiala, ci si Biserica aceasta duhovniceasca. Ma refer la minunatii credinciosi care ne stau inainte si dau frumusete acestor ziduri pe care Preasfintia Voastra le-ati ctitorit si pe care, sunt sigur, le veti ctitori in continuare. Ati pus suflet in zidurile acestea, dar si in viata acestei comunitati crestine, care astazi se bucura impreuna cu Sf. Mucenita Varvara si cu ceilalti mucenici ocrotitori ai sfantului lacas”.

Parintele paroh Gheorghe Lita a multumit tuturor celor care i-au fost alaturi in osteneli si binefaceri, si in chip special Preasfintitului Parinte, pentru popasul pe care l-a facut in satul in care a copilarit si la biserica pe care a ctitorit-o, adresandu-i totodata si rugamintea de a mijloci la inaltpreasfintitul Parinte Calinic al Argesului si Muscelului pentru a dobandi o particica din sfintele moaste ale Sf. Mc. Varvara.

Satul Minieri este o colonie muncitoreasca miniera relativ noua, construita de regimul comunist in anii ‘50 si care nu a avut niciodata locas de cult. Preasfintia Sa, impreuna cu teologul Gheorghe Lita, care a devenit apoi preotul satului, au obtinut terenul necesar si au inceput constructia bisericii in anul 1996.

Lucrarile au durat trei ani, astfel incat in noiembrie 1999 biserica a fost tarnosita, ulterior demarandu-se si lucrarile de pictura, precum si construirea unui asezamant social si a unei capele mortuare. Pictura a fost realizata de D-l Mircea Petrisor din Bucuresti.

EPISCOPIA SLATINEI SI ROMANATILOR

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.