Federatia Comunitatilor Evreiesti din Rusia afirmă că Alexei al II-lea a fost o personalitate istorică

Federatia Comunităţilor Evreieşti din Rusia a trimis condoleanţe Bisericii Ortodoxe Ruse, pentru mutarea la Domnul a Patriarhului Alexei al II-lea.

“Un mare om a murit şi o întreaga epocă a trecut odată cu el. Moartea Patriarhului Alexei al II-lea este o mare pierdere pentru Biserica Ortodoxă Rusă şi pentru întreaga comunitate religioasă,” a spus Preşedintele FCER, Alexandru Boroda în adresa sa trimisă Interfax.

“Viata lui a fost pusă pe altarul slujirii oamenilor. Patriarhul Alexei al II-lea, de multe orii, s-a angajat în misiunea de a menţine pacea în condiţiile dificile pentru Rusia, iar cuvintele sale i-au ţinut pe oameni departe de păcate., se spunea în adresă.

Autorul aminteşte că Patriarhul a venit cu iniţiative de pace în confruntarea dintre Rusia şi Casa Albă în 1993, în timpul conflictelor din Balcani, în războaiele dintre Armenia şi Azerbaidjan în Nagorni Karabah, în acţiunile militare din Moldova, în conflictele din Caucazul de Nord.

“Patriarhul Alexei al II-lea a fost nu numai o mare figură religioasă din prezent, ci în egală măsură o personalitate istorică. Este imposibil să ne imaginăm Rusia, fără marele efort revitalizant al lui Alexei al II-lea, din timpul perioadei sale de patriarhat”, subliniază preşedintele Federaţiei.

Patriarhul a acordat o mare atenţie dialogului inter-religios şi relaţiilor de bună vecinătate între diferite religii, aminteşte Boroda.

In acest sens, lumea evreiască îşi aminteşte când Alexei a intalnit un grup de rabini la New York, în 1991, şi a spus: “Legea voastră este legea noastră, profeţii voştri sunt profeţii noştri.”

Mai mult de douăzeci de ani, Patriarhul Alexei, ca lider al Bisericii Ortodoxe Ruse, a format şi a consolidat cooperarea între ţările ortodoxe din intreaga lume şi comunităţile evreieşti, comunităţile musulmane şi reprezentanţi ai altor culte religioase pe problemele de ordin social, opunându-se diferitelor vicii ale societăţii de astăzi “, spune FCER.

“Tradiţia evreiască afirma că cei care au trăit neprihăniţi nu mor ci, prin faptele lor, continuă să trăiască. Azi Alexei al II-lea, nu mai este cu noi. Dar faptele sale remarcabile au ramas cu noi, binecuvântând memoria persoanei care a făcut atât de mult bine Rusiei “, a rezumat în adresa sa, şeful Federatiei.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.