publicat în: Arhivă

Fostul Patriarh poate fi canonizat doar după 50 de ani – oficial

Cel puţin 50 de ani trebuie să treacă pentru ca Biserica Ortodoxă Rusă să ia în considerare canonizarea fostului Patriarh.


“Comisia care se ocupă cu Canonizarea, ca parte a Sfantului Sinod, susţine că o canonizare a unui creştin poate fi luată în considerare doar după trecerea a cel puţin 50 de ani, după mutarea sa la Domnul,” a spus Arhipăstorul Gheorghi Mitrofanov, membru al Comisiei ce se ocupa de canonizari.


Nu există cazuri precedente în care cineva să fi fost canonizat mai devreme, a spus el.


El a spus că un criteriu cheie într-o canonizare este “o perioadă lungă de respect public, în care oamenii se roagă mult pentru o anumită persoană, în slujbe de pomenire, fiindcă nu este cazul unui martir (un creştin mort pentru credinţa lui) – miracolele încununând aceste rugăciuni (de vindecare şi ajutor duhovnicesc)”


Canonizarea mai necesită o analiză aprofundată şi un studiu asupra vieţii şi activităţii celui ce poate fi canonizat, a mai spus pr. Gheorghi.


Acesta a amintit ca trei patriarhi ruşi au fost canonizaţi – Iov (a murit în 1607, canonizat în 1989), Hermogene (a murit în 1612, canonizat în 1914) şi Tihon (a murit în 1925, canonizat în 1989).