Fostul Patriarh poate fi canonizat doar după 50 de ani – oficial

Cel puţin 50 de ani trebuie să treacă pentru ca Biserica Ortodoxă Rusă să ia în considerare canonizarea fostului Patriarh.


“Comisia care se ocupă cu Canonizarea, ca parte a Sfantului Sinod, susţine că o canonizare a unui creştin poate fi luată în considerare doar după trecerea a cel puţin 50 de ani, după mutarea sa la Domnul,” a spus Arhipăstorul Gheorghi Mitrofanov, membru al Comisiei ce se ocupa de canonizari.


Nu există cazuri precedente în care cineva să fi fost canonizat mai devreme, a spus el.


El a spus că un criteriu cheie într-o canonizare este “o perioadă lungă de respect public, în care oamenii se roagă mult pentru o anumită persoană, în slujbe de pomenire, fiindcă nu este cazul unui martir (un creştin mort pentru credinţa lui) – miracolele încununând aceste rugăciuni (de vindecare şi ajutor duhovnicesc)”


Canonizarea mai necesită o analiză aprofundată şi un studiu asupra vieţii şi activităţii celui ce poate fi canonizat, a mai spus pr. Gheorghi.


Acesta a amintit ca trei patriarhi ruşi au fost canonizaţi – Iov (a murit în 1607, canonizat în 1989), Hermogene (a murit în 1612, canonizat în 1914) şi Tihon (a murit în 1925, canonizat în 1989).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.