Tundere în monahism (fratele Marian Constantin) şi în treapta rasoforiei (pr duhovnic Mina)

Ajunul de sărbătoare a Sf. Ierarh Nicolae, pe lângă slujba de priveghere, a constituit pentru întreaga obşte a mănăstirii „ Duminica Tuturor sfinţilor” – Piatra Scrisă- Armeniş un moment de înălţare spirituală, moment marcat de oficierea slujbei de tundere în prima treapta, cea a rasoforie a unuia dintre vieţuitorii de la Schitul „Pogorârea Duhului Sfânt „ Vărădia; de altfel prima spre înaintare în monahism, urmată de slujba de tundere în monahism a unui preot slujitor din aşezămintele monahale ale Eparhie Caransebeşului.

Este vorba de fratele Marian Constantin vieţuitor la Schitul amintit şi părintele duhovnic preotul Mina de la mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului”- Băile Herculane. Conform tradiţiei, la slujba de tundere în monahism celui ce se dedică acestei vieţii i se schimbă numele, ceea ce simbolizează naşterea la noua viaţă în Hristos, sau lepădare omului vechi .Aşadar, doritorul de pustnicie se hotărăşte să moară păcatului şi să vieze dreptăţii, să urmeze pe Hristos până la moarte. Părintele Mina a dorit ca să poarte numele Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, ocrotitorul Banatului, iar fratele făcând primul pas spre monahism având dorinţa a purta numele marelui duhovnic Părintele Cleopa Ilie, a cărui mutare de la pământ la cer, naşterea spre viaţa veşnică, se împlineşte anul acesta un deceniu.

Frumuseţea vieţii monahale se observă şi din ritualul solemn al oficierii slujbei de tundere în monahism, conţinutul duhovnicesc al rugăciunilor care se rostesc cu acest prilej. Amanunte si alte imagini aici:

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.