publicat în: Arhivă

Slujba Arhiereasca de Florii, in Catedrala Arhiepiscopala din Rm. Valcea

Slujba Arhiereasca la „Intrarea in Ierusalim a Domnului nostru Iisus Hristos” in Catedrala Arhiepiscopala „Sfantul Nicolae” din Rm. Valcea

Astazi, 28 martie 2010, in Duminica a sasea din Postul Sfintelor Pasti, zi in care crestinii ortodocsi praznuiesc „Intrarea triumfala in Ierusalim a Mantuitorului nostru Iisus Hristos”, inaltpreasfintitul Pãrinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului impreuna cu Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului si un sobor de preoti si diaconi, a oficiat Sfanta Liturghie Arhiereasca in Catedrala Arhiepiscopala „Sfantul Nicolae” din Rm. Valcea.


Sarbatoarea a inceput cu slujba Privegherii in seara zilei de 27 martie, pelerinajul de Florii intitulat „Credinta, unitate si slujire in Hristos Domnul, Mantuitorul lumii”, iar astazi a continuat cu « Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos », slujba Utreniei si cu Sfanta Liturghie.

La sfarsitul slujbei, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, in cuvantul de invatatura rostit, a explicat pericopa evanghelica, aratand insemnatatea deosebita a acestui Praznic imparatesc si indemnandu-i pe credinciosi sa se pregateasca duhovniceste pentru cea mai mare sarbatoare a crestinatatii, invierea din morti a Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos: „Prin invierea lui Lazar si prin invierea Domnului Hristos, credem cu tarie ca si noi vom invia…A intrat in cetatea Ierusalimului Hristos, prefigurand intrarea noastra, dar si a lui cu trupul omenesc in cetatea Ierusalimului celui ceresc. A intrat in cetatea pamanteasca a Ierusalimului Dumnezeu si om, cu trup uman, dar Dumnezeu adevarat si Om adevarat, ca sa duca in Ierusalimul cel ceresc umanitatea noastra salvata de pacat, indreptata, tamaduita, care sa fie mai mult inclinata spre fapte bune , spre Dumnezeu, spre invatatura Sa…”

Dupa slujba credinciosilor le-au fost impartite ramuri verzi de salcie.
La aceeasta mare sarbatoare a crestinatatii ortodoxe praznuita in Catedrala Arhiepiscopala din Rm. Valcea au participat autoritatile locale si numerosi credinciosi din municipiu si din imprejurimi.

Catedrala Arhiepiscopala „Sfantul Nicolae” din Rm. Valcea

Actuala biserica a Catedralei din Ramnic, cu hramul „Sfantul Ierarh Nicolae”, a fost ridicata pe temelia unor biserici mai vechi: una zidita intre anii 1576-1586 de catre episcopul Mihail al II-lea si daramata de turci in anul 1735, in timpul razboiului pe care l-au avut cu austriecii; iar a doua zidita intre anii 1739-1749 de catre episcopul Climent si distrusa de un mare incendiu in 1847. Edificiul, asa cum se vede astazi, a fost ridicat de Sfantul Calinic de la Cernica, Episcopul Ramnicului (1850-1868).

Constructia a fost inceputa in anul 1851 si terminata in anul 1856 si este opera arhitectonica a mesterilor ucenici ai Sfantului Calinic care au zidit bisericile de la Sfintele Manastiri Cernica, Pasarea si Frasinei. Asemanarea cu ele este foarte mare ca stil, diferenta constand insa doar in proportia ce a fost apreciata in raport cu locul si nevoile de cult ale Episcopiei.
Biserica are forma clasica, trilobata, impartita in: altar, naos, pronaos si pridvor inchis, avand trei turle dintre care una centrala mare si doua frontale mai mici si este construita din ziduri masive in forma de cruce, cu sanuri largi, altar mare, bolti semicalotate, ferestre late, mari si inalte. Este pardosita cu ciment mozaicat si acoperita cu tabla.

Pictura, in ulei, in stilul Renastenii, apartine marelui artist al vremii, Gheorghe Tattarescu care era un admirator al Sfantului Calinic. in pronaos, pe peretele de sub cafas, in stanga, este pictat chipul ctitorului, Sfantul Calinic, iar in dreapta cel al domnitorului vremii, Barbu ?tirbei.
Catapeteasma este lucrata din lemn de tei masiv, sculptata cu deosebita maiestrie, folosindu-se pentru executarea bogatiei florale ghirlande si buchete din lemn aurit. Pictura a fost restaurata in anul 1968 de pictorul Treistorianu. Demne de remarcat sunt si vitraliile care au fost pictate in naos: „Nasterea Domnului” si „invierea”, iar in pronaos “Sfantul Grigore Bogoslovul” si „Sfantul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului”.

in biserica, intr-o racla special amenajata, sunt asezate la loc de cinste parti din moastele Sfintilor Mucenici Carp Episcopul, Teodor Stratilat si Mercurie.
Prin bunavointa Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, din data de 14 noiembrie 2009, Catedrala din Rm. Valcea a primit in dar,cu prilejul inaltarii la rang de Arhiepiscopie a Episcopiei Ramnicului, o icoana a Sfantului Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Ramnicului, care contine un Engolpion cu particele din moastele sfantului.
pentru Lacasuri Ortodoxe, Arhidiacon Ioan Liviu Gaman

©redactare Andreea Zahariea publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 11/2010