Istanbul, 10 decembrie 2008 – Violenţe în Grecia: Patriarhul Constantinopolului îndeamnă la pace

Patriarhul Ecumenic Ortodox de la Constantinopol, Bartolomeu I, a făcut miercuri un apel al „pace” Greciei, în cea de-a cincea zi de revolte care au erupt după moartea unui adolescent împuşcat de poliţie şi care au lansat ţara într-o profundă criză socială şi politică.

Interogat in Istanbul de jurnalist, la întoarcerea de la Moscova, unde a participat marţi la funeraliile Patriarhului de la Moscova, Alexei al II-lea, liderul spiritual al lumii ortodoxe, care locuieşte în metropola turcă, a refuzat să comenteze cu privire la violenţele cu care se confruntă Grecia vecină.

“Nu vreau să mă amestec. Ii sfătuiesc la pace, linişte şi iubire”, a subliniat el.

Patriarhia Ecumenică de la Istanbul datează din perioada Imperiului Bizantin, grec-ortodox, care s-a prăbuşit în 1453, când turcii otomani au cucerit Istanbulul, denumit Constantinopol.

Bartholomeu I este de naţionalitate turcă, dar el aparţine micii comunităţi grec-ortodoxe (2000 membri) din Turcia. El este primatul de onoare a zeci de milioane de ortodocsi din întreaga lume.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.