Vandalizarea unui monument ceh ridicat în memoria evreilor, victime ale naziştilor

Un monument memorial dedicat evreilor ucişi de gardienii lor nazişti , la marşul morţii, în mai 1945, a fost vandalizat, a anunţat ieri, 10 decembrie 2008, Poliţia din Ceska Lipa, un oraş situat la 80 km nord de Praga, în Republica Cehă.

15 dintre cele 17 stele ce simbolizau victimele evreieşti au fost rupte, dar poliţia nu poate preciza încă dacă este o acţiune de jaf sau una anti-semită”, a spus o purtătoare de cuvânt din regiune, Ivana Balakova.

“Acest memorial a fost vandalizat pentru a treia oară în istoria sa”, a precizat ea.

Memorialul situat aproape de o şcoală primară reaminteşte, de soarta a 17 prizonieri evrei care au venit din tabăra de concentrare Schwarzheide (Silezia, în Germania de atunci) şi au fost ucişi de către nazişti în Ceska Lipa (Cehoslovacia de atunci, acum Republica Cehă), în 6 mai 1945.

Termenul de „marşul morţii” se referă la faptul că în perioada 1944-1945 s-a ordonat evacuarea lagărelor de prizonieri de către liderul SS, Heinrich Himmler, pentru a evita ca victimele să cadă în mâinile aliaţilor şi să furnizeze acestora dovezi vis-a-vis de atrocităţile naziste.

Aceste marşuri se desfăşurau pe distante lungi şi în condiţii groaznice, SS-ul ordonând gărzilor să-i împuşte pe cei ce nu mai putea merge.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.