Imagini care te invita: Despre proaspat reinfiintata parohie Valea Mare – Resita – si noul sau preot

Despre proaspat reinfiintata parohie Valea Mare – Resita (fosta filie Duleu) – si noul sau preot

in sedinta Permanentei Consiliului Eparhial din data de 18 ianuarie 2010, la propunerea Chiriarhului, in urma cercetarii comisiei bisericesti de ancheta a Centrului Eparhial si Protopopesc, in consultare cu credinciosii, a fost reinfiintata parohia Valea Mare din protopopiatul Resita, ca parohie misionara a Eparhiei.


Rationamentul infiintarii parohiei Valea Mare, fosta filie a parohiei Duleu, filie care numara aproximativ 100 de credinciosi a fost aceea de a sprijini improspatarea vietii duhovnicesti din aceasta asezare, dar si de a continua demersurile deja demarate de reabilitare a bisericii monument istoric din localitate.

Pentru credinciosii acestei noi parohii a fost numit si hirotonit preotul Ioan Damir, care si-a asumat misiunea de pastorire a credinciosilor din Valea Mare, dar si de reabilitare a bisericii monument istoric. Parintele Ioan s-a nascut la data de 18 noiembrie 1967 in Caransebe? si este domiciliat in satul Poiana, comuna Buchin. A absolvit Liceul Teologic „Veniamin Costachi” de la Manastirea Neam? ?i Facultatea de Teologie „Andrei Saguna” din Sibiu in anul 2007.

in Duminica a II-a din post, la ceas de seara, Preasfintitul Parinte Episcop Lucian a savarsit slujba vecerniei la parohia Valea Mare si a prezentat credinciosilor pe noul preot paroh. in cuvatul sau, Ierarhul a multumit parintelui Dragos vasile, preot la parohia Duleu, care a administrat si filia Valea Mare, pentru cei 8 ani de pastorire si a credinciosilor din Valea Mare, dupa care a indemnat pe noul slujitor la jertfa si disponibilitate duhovniceasca pentru credinciosii aceste tinere parohii.

Biserica ortodoxa, monument istoric, cu hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril”, din parohia Duleu, filia Valea Mare, a fost ridicata intre 1800-1804. Costul lucrarilor nu se cunoaste; traditia spune ca au mai existat si alte biserici in comuna, in numar de doua, care au fost demolate. Ctitorii bisericii au fost enoriasii comunei; biserica a fost construita in stil baroc, tencuita, turnul construit din lemn acoperit cu tabla, bolta semicilindrica din scandura, pictata. Pictura a fost realizata din culori vegetale, in ulei, autorul fiind necunoscut. Iconostasul este confectionat din scandura, pictata, fara sculptura.

Restaurari interioare sau exterioare, la biserica si turn, s-au facut in anii 1910, 1933, 1960. Patrimoniul mobil cuprinde icoane din sec. XVIII, carti vechi de ritual Penticostar de Horezu 1743, Penticostar de Ramnic 1743, Antologhion 1745, Cazanie de Beciu 1793. Clopotele nu sunt cele vechi, ele dateaza din 1922, celelalte fiind rechizitionate in timpul primului razboi mondial. S-a pastrat intreaga arhiva a bisericii, cu matricolele botezatilor, cununatilor si mortilor inca din anul 1800. Actualmente s-au facut demersuri pentru restaurarea bisericii atat in exterior, cat si in interior.

ALBUM FOTO: dand click pe banner.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.