Izvorul Tamaduirii, la Biserica Bunavestire (Greaca) din municipiul Braila

Sfanta Liturghie arhiereasca la biserica Bunavestire (Greaca) din municipiul Braila

Vineri, 9 aprilie 2010, la biserica greaca, cu hramul „Bunavestire” din municipiul Braila a fost sarbatoare. Zeci de mii de credinciosi, braileni, din tara, dar si din strainatate, au venit la acest sfant lacas pentru a participa la sarbatoarea Izvorului Tamaduirii si pentru a se impartasi din apa sfintita din izvorul aflat sub Sfantul Altar, care se deschide o data pe an, la acest mare praznic inchinat Maicii Domnului din Saptamana Luminata.


Pentru pelerinii sositi din toata tara si de peste hotare, care pentru a lua apa sfintita, Arhiepiscopia Dunarii de Jos, a organizat, prin Protoieria Braila toate cele necesare in vederea adapostirii pe timpul noptii sau in caz de vreme nefavorabila, precum si pentru servirea unei mese calde. Parohia “Buna Vestire” a pregatit un cort militar, oua rosii, cozonaci, sarmalute, vin, ceai cald etc.

Randuiala de binecuvantare a apelor izvorului de sub altarul bisericii a fost savarsita, ca in fiecare an, de catre inaltpreasfintitul Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, dupa care pelerinii prezenti au fost stropiti cu agheasma si au primit binecuvantarea ierarhului locului. Programul liturgic al zilei a continuat prin oficierea de catre iPS Arhiepiscop Casian a slujbei Sfintei Liturghii la altarul principal al bisericii Bunavestire si prin cuvantul de invatatura adresat clerului si credinciosilor prezenti la acest important eveniment al urbei brailene. La finalul slujbei, in holul Teatrului “Maria Filotti”, aflat in imediata vecinatate a acestui sfant lacas, a avut loc vernisarea unei expozitii pascale de icoane, oua incondeiate si aranjamente florale, la care au participat, alaturi de publicul brailean, iPS Parinte Casian al Dunarii de Jos si dl. Aurel Simionescu – primarul municipiului Braila si alti reprezentanti ai principalelor institutii administrative si culturale locale.

***

Aflata in partea de rasarit a orasului, biserica “Buna Vestire” din Braila dateaza din anul 1863. Piatra de temelie a fost pusa in ziua de 8 septembrie 1863. Planul bisericii a fost facut de arhitectul Avram Ioanidis, din Asia Mica si tot el a fost insarcinat cu supravegherea lucrarilor. Constructia a fost realizata in stil bizantin, cu influente de factura antica elena, gotica, bizantina si renascentista. inaltata in forma de cruce, cu doua turle, biserica are trei sfinte si trei hramuri (”Buna Vestire” – 25 martie, “Sf. Gherasim – 20 octombrie si “Sf. Nicolae” – 6 decembrie). Sfintirea sfantului locas s-a facut la 29 octombrie 1872, de catre Episcopul Melchisedec al Dunarii de Jos.

Pictura a fost realizata in trei etape. Prima a fost terminata in 1880, reprezentandu-i pe Sfintii Apostoli si cei patru sfinti evanghelisti, purtand semnatura lui Gheorghe Tattarescu. intre 1900 – 1902, pictorul grec C. Liochis a pictat Sfantul Altar si arcadele mari dinspre rasarit, nord si sud. in cea de a treia etapa, a fost executata partea finala a naosului, intre 1945 – 1946, de catre pictorul Belizarie. Biserica se mai bucura si de cele trei candelabre uriase care au fost comandate si facute din cristale de Boemia. De asemenea, si catapeteasma este lucrata in foita de aur fiind opera mesterilor din Constantinopol. Cu ocazia sapaturilor fundatiei, pe vremea constructiei, in partea stanga a Sfantului Altar, cu intrarea din curte, a fost descoperit un izvor, a carui apa este considerata facatoare de minuni.

stiri din Arhiepiscopia Dunarii de Jos

©redactare Teo-CHristian publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 13/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.